Fyra supersunda träningstips

Lär dig hur du med enkla medel får ut extra mycket av din träning.

 • 1. Utnyttja dagens små andrum till träning
  Det kan vara otroligt svårt att hitta tid till en härlig långpromenad eller annan form av långvarig motion, när vardagen är fylld med stressiga måsten. Men i stället för att misströsta gäller det att uppsöka de möjligheter som trots allt erbjuds. En minut eller två här och där kan faktiskt sammanrtaget bli en hel del, för studier visar att det är dagens samlade utbyte som betyder något - inte om träningen utförs sammanhängande eller i små fragment. Använd 5-10 minuter av lunchpausen, gå en extra runda på 1-2 minuter efter toalettbesöket, parkera bilen lite längre bort från affärens ingång och leta på det hela taget efter möjligheter till lite extra fysisk utmaning, när chansen finns. Med lite eftertanke kommer du snabbt upp i 30-45 minuters träning utan att det för den skull tar plats i almanackan.
 • 2. Spring en runda innan du ger dig på gräddsåsen
  Studier visar att blodets innehåll av fettämnen och kolesterol är alarmerande högt timmarna efter en fet och onyttig måltid. Det ökar risken för blodproppar avsevärt. Om du vet att det vankas en måltid med skyhög fettprocent kan du förebygga de hälsomässiga konsekvenserna genom att utöva en omgång intensiv konditionsträning timmarna innan måltiden. Från tidigare försök vet man att kretsloppet rengörs från onyttiga fettämnen i kölvattnet av en god omgång konditionsträning och att den hälsofrämjande effekten varar i åtskilliga timmar. Så om det går, är det bra att träna innan du sätter dig till bords.
 • 3. Använd pulsmätare och lyft träningen till nya nivåer
  Har du en pulsmätare, så kom igång med att använda den. Och har du inte det, så investera i en. Det kommer att få avgörande inflytande på din träning. Alltför många motionärer får för lite ut av sin träning eftersom de tränar på måfå. Det kan resultera i att de konsekvent tränar antingen för lätt eller för hårt. Medan det första primärt medför att du inte riktigt utvecklar konditionen och därför stagnerar på en mycket lägre nivå än nödvändigt, kan alltför hård träning resultera i utbrändhet och skador. I dag är pulsmätare så bra och billiga att alla bör unna sig att prova detta fantastiska träningsredskap. Om du använder den rätt kan det lyfta träningen till en hittills okänd nivå. Sträva efter att två av veckans träningspass utförs med hög puls, medan du de övriga gångerna håller intensiteten nere.
 • 4. Stärk musklerna med tungt motstånd
  Gör ett hemträningsprogram där du med din kroppsvikt och eventuellt gummiband tränar kroppens stora muskelgrupper. Styrketräning två till tre gånger i veckan är en värdefull investering i hälsan, som inte bara gör det lättare att hålla den slanka linjen utan också är avgörande för att du kan hålla vardagsbelastningen i form av monotona arbetsställningar, slitsam konditionsträning och tunga lyft. Se till att träna med en belastning som är så stor att du bara kan göra 10-12 repetitioner av en övning. Orsaken är att bara stor träningsintensitet stimulerar musklerna optimalt.