Chris MacDonald: Så slutar du grubbla

Tränaren Chris MacDonald är en grubblare - framför allt runt sovdags. Här är hans tre smartaste sätt att hantera grubblerierna och komma till ro snabbare.

Det behöver inte vara superkomplicerat att få ro i skallen, enligt MacDonald.

De tre bästa råden från Chris Macdonald till dig:

1. Gör en handlingsplan

För varje negativ tanke eller problem som dyker upp ska du göra en konkret plan för hur du får till en lösning. Känner du dig stressad på jobbet kan du kanske be din chef att minska din arbetsbörda med några arbetsuppgifter. Fungerar inte kommunikationen mellan dig och din partner, kan du fundera över hur du kan öppna upp för ett ärligt samtal om detta. Var så konkret som möjligt så blir det lättare att släppa tankarna.

2. Distrahera dig själv – med något positivt

Gå en långpromenad eller ta en fika med din bästa vän. När du förflyttar dig från den situation du befinner dig i flyttar du även över tankarna på annat. Men håll dig borta från tv:n, för den hjälper dig inte att bearbeta dina tankar på ett positivt sätt. Tv-flimret pausar dina tankar, medan frisk luft och nära samvaro med människor du tycker om lindrar dem.

3. Avsätt tid för att tänka

Du kan inte springa ifrån dina tankar för alltid, för de kommer att komma i kapp dig. Tillåt dig att tänka på allt det som inte gått bra och som kan gå galet en kvart om dagen. Men när tiden är ute ska du sluta grubbla och leva i nuet igen. När du vet att du kommer att få tid att tänka så blir det lättare att släppa det här och nu.