Vilken löpstil har du?

När vi pratar om löpning finns det tre olika typer av fötter. Du kan inte själv se vilken du har. Men det sätt du sliter skorna på kan ge dig en ledtråd. Och en specialist kan avgöra det genom att titta på din fot och sättet du springer på.

Löpstil

LÖPSTIL Din löpstil är avgörande för vilken typ av löpsko du bör springa i – men vet du vilken löpstil du har? Läs om 3 vanliga löpstilar här.

Löpstil

Fotskannern är mycket användbar för att få reda på vilken fottyp du har. Skannern mäter hur du landar och skjuter ifrån med foten och avslöjar var trycket på foten är hårdast. Bilderna här är gjorda med fotskanner och rött visar var trycket är störst. En fotskanner hittar du i speciallöpbutiker samt i samband med större löpevent.

Det spelar roll vilka löparskor du springer i. Därför har vi samlat allt du behöver veta innan du köper löparskor.

Löpstil nr 1: Överpronation

Foten roterar inåt

I samband med löpning kan fötter delas in i tre typer. Det finns ett enkelt sätt att se vilken fottyp man har - ta av dig skorna och se efter hur du sliter på sulorna. Specialister kan också avgöra fottypen genom att se på foten och sättet man springer på.Den här foten överpronerar, det vill säga roterar för mycket inåt. Trycket på foten är alltså störst på insidan. Kvinnor och personer med lågt fotvalv pronerar ofta. Om man tittar på ett par skor som tillhör någon som överpronerar så lutar mot varandra om man tittar på dem bakifrån.

Vilken sko? Du behöver en antipronationssko. Den är byggd så att den ger extra stöd på insidan och hindrar foten från att pronera. Den har en kil under hålfoten så att foten rätas upp lite. Slutligen har den en styv hälkappa som håller foten på plats.

Löpstil nr 2: Underpronation

Foten roterar utåt

Den här löparen landar på utsidan och fortsätter längs utsidan tills han skjuter ifrån igen. Personer med hög vrist och hålfot underpronerar ofta. På gamla skor syns det att de är extra slitna på utsidan.Vilken sko? Underpronerar du behöver du skor med god stötdämpning - framför allt längst fram så att foten inte tvingas ytterligare utåt. Skon ska vara fotriktig - gärna med en bred rundad framfot - och ingen kil i hålfoten. Antisupinationsskor kan dock vara svåra att få tag i.

Löpstil nr 3: Neutral fot

När foten inte faller åt något håll

Har du en neutral fot roterar den varken inåt eller utåt - och sliter därför inte heller extra på leder och senor. Du landar på utsidan av hälen, rullar vidare över mellanfoten och skjuter ifrån över stortån. Dina gamla slitna skor står relativt rakt om du ställer dem vid sidan av varandra och studerar dem bakifrån.

Vilken sko? En neutral löparsko ska ha jämn hårdhet i mellansulan så att den inte tvingas till någon sida. Den ska också ha en åtsittande, styv hälkappa som håller foten på plats.