Sju europeiska maratonlopp du bör känna till

I Europa finns det nämligen flera fantastiska, men också något underskattade, maratonlopp. Vi har valt ut sju av de bästa maratonloppen på kontinenten.

Maratonlöpare i Dublin

DUBLIN HAR RYKTE OM SIG ATT VARA EUROPAS TREVLIGASTE HUVUDSTAD. Avsätt därför lite tid för ett stadsbesök efter loppet.

© Foto: Lopparrangörer, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

KBC Dublin Marathon

Dublin: Löpning och gemyt på Irland

Maratonloppet i den irländska huvudstaden är ännu en bortglömd pärla. Loppet bjuder på en mycket omväxlande sträcka, som börjar och slutar i den charmiga storstaden och längs vägen passerar irländska gräshedar och vidder och bl.a. tar löparna förbi den vackra Phoenixparken. Banan är inte direkt flack, men backarna ger bra variation. I oktober är temperaturen här ofta behaglig och startfältet är stort och bra. Är man van vid backar kan man löpa snabbt. Med start och mål i huvudstaden blir logistiken mycket enkel.

Betyg

Logistik: 5/6
Skönhet: 4/6
PB-potential: 4/6

Insidertips: Varvbanan är vacker och omväxlande. Njut av omgivningarna så blir det mentalt lättare.
Info: irishlifedublinmarathon.ie

Maraton i Rom

ACEA RUN ROME THE MARATHON Historiens vindar blåser redan från starten, som går från legendariska Colosseum.

© Foto: Lopparrangörer, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Acea Run Rome The Marathon

Upptäck Rom i löpskor

Den eviga staden genomsyras av historia, och det märks i hög grad också när man springer maratonloppet i den italienska huvudstaden. Med start och mål vid Colosseum och en bana som delvis följer Tibern och passerar förbi Peterskyrkan, Trevifontänen, Pantheon och en lång rad av den antika och moderna historiens mest betydelsefulla sevärdheter, är Acea Run Rome The Marathon ett av kontinentens mest spektakulära maraton

Banan är mycket vacker, och även om den har ett par tråkiga avstickare ut i industriområden, är det först och främst ett stadslopp där metropolen visar upp sin finaste sida. Årstiden är perfekt. Temperaturen är mild och behaglig, och som nordeuropé är det extra skönt att möta våren genom att springa i shorts och linne.

Banan är omväxlande och det finns mycket att titta på. Den passar dock inte alla. Särskilt den sista halvmilen bjuder på relativt många ojämna gatstenar som kan vara tuffa för fötterna. Därför är banan inte heller den snabbaste.

Betyg

Logistik: 5/6
Skönhet: 5/6
PB-potential: 4/6

Insidertips: Se till att löpträna på gatsten inför loppet. Efter 30-35 km känns de inte särskilt löpvänliga.
Info: runromethemarathon.com

Schneider Electric Marathon de Paris

Paris: Underskattat stadslopp

Paris kan mycket väl vara städernas stad, men det är också bilarnas stad. Undantaget är en söndag i början av april varje år då stadens stora maratonlopp, Schneider Electric Marathon de Paris, genomförs, och de breda boulevarderna är till för människor till fots. Det skapar i sig en unik stämning.

Loppet är ett äkta stadsmaraton, där löparna passerar stadens sevärdheter och kan njuta av en häftig stämning längs vägen. Starten sker på Champs-Élysées, banan går förbi Louvren, Eiffeltornet och Notre-Dame, och målet är vid Triumfbågen. Det kan inte bli mer storslaget än så.

Paris Marathon står kanske lite i skuggan av London och Berlin, men det är ett stort lopp med 49 000 deltagare, och gatorna är packade med något reserverade, men ändå påhejande fransmän. Sträckan är relativt flack, temperaturen är behaglig och staden visar sig under denna årstid från sin vackraste sida. Paris Marathon gör således ingen löpare besviken.

Betyg

Logistik: 5/6
Skönhet: 5/6
PB-potential: 5/6
Insidertips: Sträckan ser flack ut, men 2/3 in i loppet kommer ett par viadukter längs floden. De lutar lite
Info: Schneiderelectricparismarathon.com

Maraton i Sevilla

ZURICH MARATÓN DE SEVILLA Sträckan är flack, men också vacker och går bl.a. förbi många historiska byggnader i den spanska staden.

© Foto: Lopparrangörer, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Zurich Maratón de Sevilla

Sevilla: Snabbt vårmaraton

Europas flackaste maraton. Så marknadsförs maratonloppet i Sevilla, och med endast 27 höjdmeter på 42,2 km och en bana som aldrig befinner sig mer än 17 meter över havsnivån, ligger det något i det. Zurich Maratón de Sevilla, som är det något förvirrande namnet, är ett av årets första maratonlopp i Europa. Om man har skött vinterträningen så är det ett bra val eftersom det finns gott om tid för återhämtning och att bygga upp formen igen senare på säsongen.

Betyg

Logistik: 4/6
Skönhet: 4/6
PB-potential: 5/6

Insidertips: Räkna med en viss restid från staden ut till starten och hem igen. Det går bussar, men åk i tid.
Info: Zurichmaratonsevilla.es

Maratonlöpare i Hamburg

HASPA MARATHON HAMBURG Målet ligger rätt centralt och löparna har som tur är nära till centrum och alla hotell.

© Foto: Lopparrangörer, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Haspa Marathon Hamburg

Hamburg: Genom nöjeskvarter och rika områden

Maratonloppet i Hamburg är en bortglömd pärla som står i skuggan av Tysklands överlägset största maratonlopp, Majorloppet i Berlin. Men Haspa Marathon Hamburg har en hel del att erbjuda. Det är lätt att resa dit, logistiken är bra och det är lätt att få tag i en startplats. Sträckan är relativt flack med ett par längre, jämna backar. Den är snabb och vacker och löparna springer bl.a. nedför den berömda och beryktade Reeperbahn, längs det imponerande hamnområdet och genom mer välbärgade stadsdelar. Startfältet är stort och bra. År 2019 löpte över 500 av de drygt 10 000 deltagarna under tre timmar, och här är det upplagt för personbästa.

Loppet går i april. Det innebär att man hinner bygga upp formen igen inför ett sensommarlopp. Det innebär också att det inte är särskilt varmt. Maratonlöparna har t.ex. fått utstå både regn och hagel de senaste åren.

Betyg

Logistik: 6/6
Skönhet: 4/6
PB-potential: 6/6

Insidertips: Det kommer ett par lättare backar under den sista milen. Spara lite krafter till dem.
Info: Haspa-marathon-hamburg.de

Maraton i Sydfrankrike

MARATHON DES ALPES-MARITIMES Vinden är både med- och motspelare, så sök lä bakom andra löpare på de mest vindkänsliga ställena.

© Foto: Marathon06.com, Lopparrangörer, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Marathon des Alpes-Maritimes Nice-Cannes

Världens vackraste maraton

Sydeuropa på senhösten är inbjudande på många sätt. Turisterna är borta och vädret är fortfarande somrigt utan att solen gassar. Det är dock bara ett par av anledningarna för att besöka de sydfranska medelhavsstäderna vid denna tid på året. En annan anledning är områdets stora maratonlopp.

Marathon des Alpes-Maritimes,som går från Nice till Cannes, är en magisk upplevelse och anses av många vara världens vackraste maratonlopp. Sträckan följer franska rivieran och går längs kustremsan vid Medelhavet. Man springer med vattnet på vänster sida, och det är lika naturskönt, som det är exklusivt.

Sträckan går från punkt A till punkt B. Bortsett från ett par backar vid halvön Cap d’Antibes efter tre mil är den relativt flack och utan särskilt många kurvor, men vinden märks. Om det är medvind blir tiderna snabba, men är det motvind blir det desto jobbigare. Ofta är det dock sidvind. Logistiskt är loppet lite mer utmanande eftersom man inte startar och går i mål på samma plats, men det går att boka transport i samband med anmälan.

Betyg

Logistik: 4/6
Skönhet: 6/6
PB-potential: 3/6
Insidertips: Boka hotell i målstaden Cannes. Det är skönt att slippa åka hela vägen tillbaka efter loppet.
Info: Marathon06.com

Maraton i Valencia

MARATÓN VALENCIA TRINIDAD ALFONSO EDP Maratonloppet i Valencia bjuder på Europas snabbaste bana, som ger goda möjligheter att sätta personbästa.

© Foto: Lopparrangörer, Getty Images, mouv-up.com + Valencia Half Marathon Trinidad Alfonso EDP/Toni Marín Photography

Maratón Valencia Trinidad Alfonso EDP

Rekordfart i Valencia

I slutet av året genomförstraditionsenligt maratonloppet i Valencia. År 2021 fick loppet en ny sträcka med färre kurvor, och med sin mycket flacka profil är den en av de snabbaste maratonbanorna i Europa. År 2019 och 2021 sattes det således halvmaratonvärldsrekord både för män respektive kvinnor på den del av banan som används för halvmaraton, och världens fjärde bästa maratontid har också satts i Valencia. .

Banan är kanske inte den mest spännande. Den första halvan går längs breda boulevarder ut till Valencias mer moderna bostadsområden. I gengäld skyddar de höga husen mot både vind och sol. Andra halvan är vackrare och går genom stadens äldre kvarter. Stämningen är hög, särskilt under den sista halvmilen då det är riktig karnevalstämning.

Loppets placering i slutet av året gör att den tunga träningen kan genomföras i september och oktober. Det ger plats för en sommarsemester, och innebär också att det passar bra som ett ”sista chansen-lopp”, då man kan infria det säsongsmål som eventuellt inte uppnåtts tidigare.

Betyg

Logistik: 6/6
Skönhet: 3/6
PB-potential: 6/6
Insidertips: Det kommer en backe efter ca tre mil, men när den är gjord går det nästan bara utför resten av. vägen.
Info: Valenciaciudaddelrunning.com

Maratonsträckan på 42,195 km kan vara tuff även för erfarna löpare. Men kanske funderar du på att springa ett halvmaraton? Vi har valt ut de sju bästa tipsen som gör att nybörjaren klarar av att genomföra de 21,1 kilometerna här

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 2/2022