Variera dina rundor och kom i bättre form

Din löparform blir inte bättre om du alltid springer samma runda på samma tid - tvärtom. Läs här om hur du kan variera dina rundor och bli en bättre löpare.

31 juli 2015 av Martin Kreutzer

Springer du alltid samma runda på samma tid försämras din form.

Du kan motverka den här negativa trenden genom att höja intensiteten eller öka distansen – eller ännu bättre: genom att göra båda delarna. 1–2 gånger i veckan skruvar du målinriktat på intensiteten, medan du gör den tredje rundan till en långrunda som gradvis blir längre och längre.

Ett bra rättesnöre är att öka långrundan med 10 procent i veckan. Överdriv dock inte så att det blir för tufft.

Tycker du att det blir för jobbigt att springa de långa rundorna, kan du med fördel konvertera till 5:1-modellen där du springer i 5 minuter i ditt vanliga tempo, går 1 minut med raska steg och därefter springer 5 minuter, går 1 minut med raska steg, osv. De små avbrotten gör det lättare att klara av de långa distanserna, för medan du går hinner benen återhämta sig, pulsen går ner och huvudet kan ställa in sig på ännu en omgång löpning.

Så kommer du ALLTID ut och springer

Egentligen är du typen som gillar att springa, men just idag har du lite ont i huvudet och igår var du superstressad. Men imorgon, DÅ ska du bara ut – om det nu inte regnar …


Sätter dina dåliga ursäkter käppar i hjulet för dina löpardrömmar så har vi ett förslag till dig.


För det första; Motion är inte något du gör MOT dig själv, utan FÖR dig själv. Bristande energi, huvudvärk och stress försvinner inte efter en kväll i soffan: Men en snabb löprunda runt kvarteret med frisk luft i ansiktet och din favoritmusik i öronen ger dig andrum och tid för dig själv. Här kan du ladda batterierna och släppa dagens problem – och du behöver inte springa ett halvmaraton för att märka effekten.


För det andra; Kan du bara springa när det är vindstilla och solen skiner blir det inte mycket löpning på våra breddgrader. Du kommer väl ihåg att det inte finns något dåligt väder, bara dåliga kläder, och just nu får du en träningströja från Craft tillsammans med 4 nummer av I FORM för endast 149 kr plus 49,50 kr i porto (totalt 198,50 kr).


Ja tack, jag vill gärna börja springa nu!

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar