Variera din löpning och kom i bättre form

Din löparform blir inte bättre om du alltid springer samma runda på samma tid - tvärtom. Läs här om hur du kan bygga upp din löpning och bli en bättre löpare.

Vägen till en förbättrad tid är variation

© Jacob Helbig

Variation motiverar och stärker din form

Testa att höja intensiteten eller öka distansen – eller ännu bättre: genom att göra båda delarna. 1–2 gånger i veckan skruvar du målinriktat på intensiteten, medan du gör den tredje rundan till en långrunda som gradvis blir längre och längre.

Ett bra rättesnöre är att öka långrundan med 10 procent i veckan. Överdriv dock inte så att det blir för tufft.

Tycker du att det blir för jobbigt att springa de långa rundorna, kan du med fördel konvertera till 5:1-modellen där du springer i 5 minuter i ditt vanliga tempo, går 1 minut med raska steg och därefter springer 5 minuter, går 1 minut med raska steg, osv. De små avbrotten gör det lättare att klara av de långa distanserna, för medan du går hinner benen återhämta sig, pulsen går ner och huvudet kan ställa in sig på ännu en omgång löpning.

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background