Ljug för dig själv ...

Om du har svårt för att pressa dig själv när det tar emot under träningspassen, så kan det här tipset locka fram dina sista krafter. Det går ut på att du ska ljuga för dig själv och inbilla dig att nästa intervall är det sista – fast det egentligen återstår fyra.

Utpumpad man ligger på löparbana med en vattenflaska

LURA HJÄRNAN Genom att lura hjärnan kan du pressa dig själv ännu mer.

© Colourbox

Fördelar Du lurar hjärnan och latmasken inom dig. Du kommer att kunna träna hårdare än du någonsin trott vara möjligt och effekten blir därmed betydligt bättre.

Gör så här Det här tipset är effektivt när du ska köra tuffa intervaller t.ex. på cykeln, i roddmaskinen eller på löparbanan.

När du har genomfört ungefär hälften av intervallerna, och både kroppen och huvudet börjar tröttna, så övertygar du dig själv om att nästa intervall är det sista. Försäkra dig om att det går bra att sluta efter det. Du har ju faktiskt redan tränat tillräckligt hårt.

Det är emellertid en lögn! När du har genomfört intervallet och pustat ut en stund kör du ett intervall till – men efter det intervallet intalar du dig att det äntligen är slut.

Det är också en lögn! Och så fortsätter du på samma sätt tills du har genomfört det antal intervaller du hade planerat.

Därför fungerar det Hjärnans uppgift är att se till att du inte gör av med energi på något så onödigt som att träna. Därför skickar den ut trötthetssignaler i kroppen för att få dig att spara på krafterna. Om du inbillar dig att det bara återstår ett intervall, fast det i själva verket återstår tre, så lurar du hjärnan och får kroppen att jobba effektivare.

OBS! Tricket passar bäst för intervallträning, men kan också användas när du kör längre träningspass eller i samband med tävlingar. Intala dig själv att du bara behöver klara 1 km till – sedan kan du sluta. När den kilometern är avklarad kör du en till.

Artikeln publicerades i Aktiv Träning nr 12/2011