1. Shoppa lossLöpning är i grund och botten en föga krävande sport när det gäller utrustning. Du behöver egentligen bara ett par skor, kvaliteten på dessa är i gengäld avgörande om du vill hålla dig skadefri. Glöm allt om platta seglarskor eller billiga joggingdojor. Livet som löpare börjar i en specialbutik för löpare. Här blir du testad på löpband och får kompetent hjälp och testar olika skor så att du hittar det par som passar dig och din löparstil bäst. Det kan verka lite omständligt, men bra och stöttande skor är faktiskt viktigare när du är otränad än om du är van löpare.
2. Börja lugntBörja alltid lugnt. Under de första 5-10 minutrarna av löprundan ska du hålla ett så lugnt tempo som möjligt så att muskler, senor och leder blir genomvarma. Fördela träningen jämt över veckan och sörj för att ha minst en fridag efter varje löppass så att kroppen hinner återhämta sig. Spring gärna på mjukt underlag som gräs och skogsstigare. Det innebär mindre belastning för benen än löpning på asfalt.
3. Variera din träningAlternativa träningsformer i form av simning, cykling, rodd eller step kan vara ett bra alternativ till löpträning. Det gör det möjligt för dig att förbättra konditionen utan att slita på benen. Träna alternativ konditionsträning en gång i veckan.
4. Ha roligt!Det hjälper inte att träningen är effektiv om den inte är rolig. Om det är med suck och stön du släpar dig ut i löpspåret ger du upp snabbt. Vad som inspirerar träningen är individuellt, men för de allra flesta fungerar det att variera träningen, rundan eller att hitta härliga ställen att springa på, till exempel på stranden.
5. Fortsätt springaDet tar några veckor för dig att komma upp i de fem kilometrarna, men sedan är det bara att fortsätta. Då har du en bra form och har fått in rätt rytm. Då är det dags att sätta upp ett nytt mål, till exempel genom att anmäla dig till ett motionslopp, hitta en löparkompis eller gå med i en löparklubb.