Bli snabbare genom att löpa mindre
Känner du att det är dags att komma i form på allvar? I FORM ger dig receptet.
Känner du att det är dags att komma i form på allvar? I FORM ger dig receptet.
Träna mindre och bli avsevärt snabbare och gör dina löpturer ännu roligare. Och tro för allt i världen inte att snabbhet bara är något för eliten. Ett högre löptempo har många fördelar utöver att din löparkompis hamnar på efterkälken...
Ger du dig ut ett par gånger i veckan på din fasta löprunda, precis som tusentals andra svenskar? Och löper du samma distans i ungefär samma tempo varenda gång? Då kan du vara säker på att du har en viss grundform, men också att den inte har rört sig ur fläcken på väldigt lång tid.
De som är mer tävlingsinriktade kommer genast att tänka "Så deprimerande - vad kan jag göra för att bli bättre?" Andra kommer däremot att tänka "Visst, men jag trivs ju hur bra som helst med mina vanliga löpturer. Det är supersunt för min hälsa och dessutom ett skönt avbräck i en hektisk vecka. Varför skulle jag ändra på det? Jag tänker ju knappast försöka kvalificera mig till de Olympiska Spelen!"
Fart stärker hjärtat
Svaret är enkelt. När du väl behärskar de grundläggande löpfärdigheterna är det en bra idé att se över hastigheten, eftersom ett högre tempo inte bara gör turerna mer utmanande, det sätter dessutom fart på din fettförbränning, stärker kroppens viktigaste muskel - hjärtat - och så får du till på köpet en psykologisk sidovinst.
Vi ska inte sticka under stol med att den intervallträning som krävs för att sätta mer fart på din löpning inte är tillnärmelsevis så behaglig som din vanliga träning. Du kommer att känna hur låren blir blytunga i takt med att mjölksyran ansamlas och du kommer att uppleva att det river i halsen när du drar efter andan och känna ett tryck över bröstet. Men det vänjer man sig vid. De flesta grips faktiskt av behovet att övervinna sig själva, biter ihop - och uppnår strålande resultat.
Löpning i högre tempo stärker självfallet både konditionen och alla de muskler i underkropp och ben som du använder under träningen. Men den största muskelvinsten äger rum i ditt hjärta. Och i slutändan är det faktiskt ditt hjärta som begränsar din förmåga och inte, som många tror, din syreupptagning.
Om du pressar ditt hjärta blir det bättre. Och ju bättre din form är, desto bättre blir hjärtat på att pumpa runt blod i kroppen. Man kan alltså träna upp hjärtat att pumpa ut större mängder blod per slag, och därmed förbättra musklernas syreförsörjning tillsammans med din möjlighet att prestera mer.
Så du kan säkert föreställa dig hur din löptur kan bli snabbare och snabbare - utan att din puls blir särskilt mycket högre av den anledningen. Det kommer med andra ord inte att kännas mer ansträngande när du sedan är ute på dina standardrundor, men det kommer att gå betydligt fortare.
Det är kul att vara duktig!
När du tränar med intervaller kommer du att uppleva att du gör något för dig själv som du vet och känner är bra. Att pressa sig själv, stå och kippa efter andan och återhämta sig är en livsbejakande upplevelse, som alltid gör dig glad. Och så är det förstås kul att känna att man är bra på något - och du kommer med all säkerhet att bli en god löpare och komma i kanonform när du börjar intervallträna.
Har du bestämt dig för att satsa på ett lugnt tempo för att du vill förbränna mer fett? Du förbränner faktiskt mer fett på en halvtimmes löptur i högt tempo än under motsvarande tur i makligt tempo. "Men min fettförbränningszon, då?", är det kanske någon som invänder. Den ska du glömma i det här sammanhanget.
Kroppen kör hela tiden på en blandning av kolhydrater och fett. I fettförbränningszonen, där man tränar med låg intensitet, utgör fettet mycket riktigt den största delen av den förbrända energin. När tempot ökar kommer kroppen procentuellt sett att förbruka mer kolhydrater än fett. Men den totala mängden energi som du förbränner under en träningstur är intressantare än procenttal. Och när allt är ihopräknat efter en löptur i högt tempo, har du förbränt mer fett än under en tur i maklig lunk. Dessutom kommer din kropp att upprätthålla den ökade fettförbränningen under resten av dagen.
Att många ändå väljer att träna i ett lugnt tempo för att gå ner i vikt har mer med motivation och prestationsförmåga att göra. En otränad person kan inte genast kasta sig in i tempolöpning, utan måste successivt vänja kroppen vid löpträningens strapatser.