8 tips: Håll geisten uppe under löpturen

Hur ser du till att löpturen inte blir tråkig och enformig? Vi bjuder på goda tips för att hålla motivationen uppe i löparskorna.

Kvinna i löparkläder med hörlurar

Det finns mycket du kan göra för att slippa bli uttråkad på löpturen. Här får du några goda tips.

© iStock

1. Spring med andra

Det är lättare att hoppa över joggingrundan om man springer ensam - i synnerhet en kall och blåsig kväll när pojk- eller flickvännen lockar med tv och varma popcorn. Avtala tid med din löparkompis - då är du så illa tvungen att ge dig ut. En träningskompis är det bästa sättet att se till att du kommer utanför dörren. Samtidigt gör han eller hon att löpturen blir roligare eftersom ni kan prata under tiden och kan jämföra era framsteg.

2. Variera rundan

Ett misstag som många löpare begår är att de alltid springer samma runda. Resultatet blir att det efter ett tag blir tråkigt och du tappar sugen. Därför bör du variera rundan så att du alltid har en ny upplevelse att se fram emot.

3. Spring i skog och park

Kroppen belastas onödigt hårt när du springer på hårt underlag som asfalt, även om du har de bästa skor som finns att köpa för pengar. Spring därför så ofta du har möjlighet på grusstigar eller gräs.

4. Undvik att få håll

Håll kan verkligen förstöra en löprunda och dessvärre drabbar det många löpare. När du känner den stickande smärtan i sidan kan det bland annat bero på att du har gått ut lite för hårt, eller att du har ätit för nära inpå din träning. Tänk på att vänta två till tre timmar efter att du har ätit ett huvudmål, innan du ger dig ut och springer. Värm också upp ordentligt och öka intensiteten gradvis, så minskar du risken för håll.

5. Lyssna på bra underhållning

Är du rädd att bli uttråkad på löprundan, sätt då ihop en bra spellista med musik som håller energin uppe längs vägen. Du kan också lyssna på din favoritpodd och på det viset distrahera tankarna från löpningen och få skön underhållning under tiden.

6. Rör på armarna och få bättre löpning

Räcker inte luften till när du springer? Ta en titt på dina armrörelser och se om du kan förändra och förbättra din löpekonomi. Undersökningar visar att det går åt mindre syre om man svänger armarna på rätt sätt.

En av armarnas funktioner är att stabilisera kroppen så att kraft och rörelser riktas framåt. Genom att analysera kroppens rörelsemönster har forskarna kommit fram till fyra grundregler för hur du rör armarna mest optimalt när du springer:

  • Armarna ska hänga avslappnade längs sidorna.
  • Försök få armarna att svänga rakt fram i löpriktningen när du springer.

  • Armarnas rörelsemönster ska vara fram och tillbaka samt upp och ner.

  • Händerna ska vara lätt knutna, som om du höll i ett par kokta ägg.

7. Lyssna på din kropp

Det är okej att vara lite öm efter en löprunda, men håller smärtan i sig så är det något som är fel. Minska träningsmängden omgående eller gör ett par dagars uppehåll tills smärtan har lagt sig. Återuppta därefter träningen försiktigt.

8. Håll dig till programmet

De första veckorna känns det förmodligen som att din form snabbt blir bättre. I perioder kan det till och med kännas som att träningen är för lätt. Men fall inte för frestelsen att springa mer och längre än programmet säger. Dina muskler och ditt kretslopp anpassar sig mycket snabbare än leder och senor. Risken för skador är därför mycket större om du går ut för hårt.