Sju konditionsstrategier som funkar

Vill du komma i toppform? Då ska du lära dig de här sju strategierna som hjälper dig att nå ditt mål!

1. Dela upp träningen
Beräkningen 3 x 10 = 1 x 30 är inte bara matematiskt korrekt utan gäller också när du tränar. Forskning visar att 3 x 10 minuter motion om dagen är lika effektivt som en vanlig halvtimme med hårt arbete. Det kräver dock att du under den korta träningsinsatsen arbetar extra intensivt. Beräkningen är inte någon världsnyhet, men inte desto mindre användbar som träningsfilosofi för män med tidsbrist. Det är också bevisat att flera korta träningspass ger färre skador än långa pass - när den sammanlagda träningslängden är den samma. Med andra ord är det fler fördelar med att dela upp träningen.

2. Börja dagen med träning
Som vapen mot en alltför fulltecknad kalender kan du använda dig av den enkla regeln att alltid börja dagen med en löprunda. Om du nu har svårt att komma igång med något annat.

3. Spring till jobbet
Förena det nödvändiga med det nyttiga. Är tiden knapp kan du lika väl utnyttja den dagliga transporten till något vettigt, som att exempelvis springa till och från arbetet. Om du har maratonavstånd till arbetet kanske du ska tänka efter en extra gång.

4. Var flexibel
Var inte slav under ditt träningsprogram. Det är nämligen bevisat att effekten av träningen är densamma oavsett om du tränar varannan dag eller tre dagar i sträck. Så om du inte har tid måndag, onsdag och fredag så utnyttja istället torsdag, lördag och söndag. Det gör träningen både flexibel och effektiv.

5. Variera dig
Om du vill uppnå snabba resultat genom större belastning så lägg om löprundan till mer krävande terräng. Leta upp grusstigar och grönområden med många små stigar. Det mjuka underlaget och backarna kräver mycket kraft om du ska behålla ditt normala tempo, men är samtidigt skonsamt för leder och senor. Som en extra bonus blir det aldrig lika monotont, som när du springer den vanliga rundan.

6. Träna smart
Om du tränar konditionsträning efter viktträning så motverkar de två träningsformerna varandra. Men det beror också på hur mycket du tränar av de två träningsformerna. Om du tränar samma mängd av båda kan du inte öka din muskelmassa som annars, samtidigt som din uthållighet begränsas i din konditionsträning. Om du vill ha större muskelmassa ska du självfallet prioritera viktträningen och träna konditionen i andra hand, även om du inte bör sluta med den helt. Du måste träna bådadera för att få en välbalanserad kropp.

7. Be om hjälp
Om du vill ha bättre kondition ska du konditionsträna 80 % av tiden och styrketräna 20 %. Be om hjälp med ett personligt program på ett gym så att du lär dig att utföra övningarna korrekt och arbetar med rätt delar av kroppen.