Kan jag träna när jag är överrörlig?

Fråga:

Jag har överrörliga leder. Finns det en motionsform som är bra för mig – och någon jag ska undvika?

Svar:

När du är överrörlig ger dina ledband och senor efter så mycket att du riskerar att överbelasta dem. Om du ofta hamnar i ytterpositioner kommer det att belasta brosket som skyddar benstommen, och när brosket är helt borta kommer delarna i skelettet att röra varandra.

Tillståndet ger smärta och leder till reumatism. Du kan motverka slitaget genom att stärka musklerna kring lederna. Ju starkare muskler, desto bättre förmåga har de att hålla leden på plats. När du styrketränar är det viktigt att du både gör stabiliseringsövningar och balansövningar för hela kroppen, då du tränar de små musklerna, och att du även gör övningar med tyngre vikter, då du tränar kroppens stora muskler.

Om du inte är van att styrketräna kan du kontakta en personlig tränare. Det är extremt viktigt att du tränar med rätt teknik, så att du inte överbelastar lederna när du lyfter tungt. Eftersom du som är överrörlig är mycket smidig, är det ingen bra idé att träna alltför mycket yoga och pilates, eftersom det gör att lederna pressas till positioner där de redan är alltför smidiga.

Du ska inte heller hålla på med vattenaerobics, vattnet sätter press både framifrån och bakifrån på dina leder. Är du därför inte uppmärksam på att du måste böja i lederna finns det risk att dina leder blir översträckta. Detsamma gäller thai bo och boxning.

Alla andra träningsformer kan du ägna dig åt. I synnerhet styrketräning, lättare löpning, cykling och aerobics utan hopp passar för överrörliga leder.