Hopprepet - bättre träning än man tror

Man kan lugnt kalla hopprepet för världens mest oansenliga fitnesscenter.

Ett litet hopprep är lätt att ta med sig och man kan träna i stort sett var som helst. Den senaste tiden har denna beprövade flickleksak fått en ordentlig renässans och betraktas nu som ett seriöst fitness-redskap. Hopprepssporten har tagit ett rejält skutt framåt som den nya stora fitness-trenden.

Under lite mer glamorösa benämningar som aerojump och rope-skipping har hoppandet gjort väldig succé i bland annat USA och Tyskland där hopprepet blivit det nya dragplåstret till fitnesscentrerna.

LEK DIG I FORM MED ETT TRÄNINGSPROGRAM >

Hela kroppen sätts i arbete

Att hoppa rep är en hård träningsform som förbränner många kalorier. Dessutom förbättras syreupptagningsförmågan eftersom hela kroppen rör på sig.

Den första rörelsen du utför när du hoppar rep är själva hopprörelsen. När du hoppar på stället är det i första hand fotleden som är aktiv, vilket innebär att det framför allt är vadmusklerna som arbetar. Lårets framsida och baken är också med - du kan ju inte hoppa med stela ben. Även om vadmusklerna är starka så har de svårt att hålla kroppen i luften nästan hela tiden.

Föreställ dig att vadmusklerna konstant kastar upp ungefär 90 kilo i luften. Det är ganska lätt att inse att det är ett tufft arbete.

Den andra rörelsen är svingandet av repet: när du svänger det runt dig själv så är det underarmarnas ovansida som gör det mesta av arbetet men axlar och biceps är med på ett hörn. Det är också därför nybörjare ofta får mest ont i vadmusklerna och underarmens ovansida.