Frågor och svar

Är löpning verkligen rätt motion för dig? Förbränner du mer fett om du går? Kan löpning skada ditt ofödda barn? Och hur bra är din kondition egentligen? Vi besvarar alla dina frågor om löpning.

Fråga

Jag är trött på min platta, breda bak och känner verkligen för lite fastare former. Kan löpning ge mig en snyggare kropp?

Svar

Ja, löpning är en perfekt träningsform om du vill ha en snygg kropp. Överflödsfettet kommer sakta men säkert att smälta bort så att musklerna börjar synas och du får ett mer spänstigt utseende. Är det framför allt stjärten du inte gillar så är löpning perfekt eftersom det ger bra stjärtmuskler - och därmed en snygg, putande stjärt i stället för en platt och slapp bakdel. Vill du också ha lite fason på överkroppen så bör du styrketräna parallellt.

Fråga

Är löpning på löpband lika effektivt som att springa ute i naturen?

Svar

På sätt och vis är det ingen skillnad på löpband och vanlig löpning. Du ska bara ha klart för dig att 5 kilometer på löpband inte är lika krävande som 5 kilometer i naturen. På löpbandet finns varken motvind eller ojämn terräng. Om du vill ha fullt utbyte av löpbandsträningen kan du växla mellan att löpa långsamt och snabbt. Det är inte heller någon dum idé att ändra på löpbandets lutning. Rent generellt ger löpträning i omväxlande terräng en mer allsidig träning som tränar kroppens muskler bättre än ett löpband klarar.

Fråga

Varför är jag helt slut efter fem minuters löpning när jag kan cykla en hel timme i sträck?

Svar

Löpning är en av de motionsformer som ställer störst krav på konditionen. När du springer används alla stora muskler oavbrutet och suger åt sig syre. Även när du cyklar använder du de stora musklerna men då trampar och rullar du omväxlande - när du springer får musklerna ingen paus alls. När du springer använder du dessutom musklerna på ett speciellt sätt och måste därför springa ganska mycket för att bli bra. Är du i god cykelform blir du dock fortare en bra löpare än om du måste börja från början.

Fråga

Bränner man mer fett om man går snabbt än om man springer?

Svar

Nej, det stämmer inte. Avgörande för en viktnedgång är att skapa störst möjliga obalans mellan kaloriintag (från mat och dryck) och kaloriförbrukning (genom fysisk aktivitet). Minut för minut förbränner du långt fler kalorier när du löper än när du går, och därför måste du träna 2-3 gånger så lång tid för att förlora lika mycket fett om du väljer att gå. En tumregel är att du förbränner lika många kalorier per kilometer när du går som när du löper. Det innebär att du kan ersätta 5 kilometers löpning med 5 kilometers gång, det tar bara lite längre tid. Har du massor av tid är en rask promenad med andra ord ett utmärkt sätt att jobba bort fett. Men har du bara en halvtimme förbränner en löprunda långt fler gram fett.

Fråga

Jag har svårt att komma upp på morgnarna. Men jag har hört att det är då det är bäst att löpträna. Är det riktigt?

Svar

Undersökningar tyder faktiskt på att kroppen kan prestera mest på morgonen. Men slutet på eftermiddagen är inte heller så tokigt - det är faktiskt då de flesta världsrekorden sätts! Om du bor i stan är det en stor fördel att springa på morgonen eftersom luftföroreningarna är som minst då. Men du får ut lika mycket av en löprunda när du än springer. Så sov du bara en stund till!

Fråga

Många av dem jag känner som springer får mycket skador. Vore det inte bättre att välja en annan och mildare motionsform?

Svar

Det råder ingen tvekan om att skaderisken är större om du springer än om du till exempel simmar eller cyklar. Men om du har bra skor, inte alltid springer på asfalt och går ut mjukt är risken ytterst liten. Och löpning är bra eftersom det är både lätt och billigt. Det enda du egentligen behöver för att bränna kalorier, bli snyggare och få bättre kondition är ett par löpskor och en halvtimme till övers. Varken cykling eller simning kan konkurrera med det!

Fråga

Jag har mycket kraftiga menssmärtor - är det då bra att löpträna?

Svar

Ja, till och med mycket bra. Du kan nämligen lindra menstruationsbesvär som till exempel huvudvärk, magont, spänningar och humörsvängningar genom att springa regelbundet - även under menstruationen. Så på med löparskorna!

Fråga

Jag är gravid. Kan löpning skada fostret?

Svar

Nej, undersökningar tyder faktiskt på att du dels får en lättare förlossning, dels att ditt barn föds piggare och gladare om du har motionerat under graviditeten. Extremt hård träning kan dock påverka syretillförseln till fostret under de sista månaderna av graviditeten. DÅ är det bäst att löpa i ett lugnt tempo. Och de allra sista veckorna fram till födseln är det en god idé att välja en motionsform som belastar senor och leder lite mindre än löpträning.

Fråga

Hur vet jag om min kondition är bra eller dålig? Och vilken nytta har min kropp av en bra kondition i vardagslag?

Svar

Din kropp har alltid stor nytta och glädje av en god kondition - även om du inte planerar att vinna något motionslopp. Konditionen är ett uttryck för hur mycket syre kroppen maximalt kan uppta. Dina muskelceller behöver syre för sitt arbete, och ju mer syre de får, desto bättre fungerar de. När din kondition blir bättre blir du bättre på att uppta syre från lungorna, hjärtat blir starkare och kan skicka mer syresatt blod genom kroppen och cellerna blir bättre på att tillgodogöra sig syret.

Resultatet är en positiv känsla av att allt fysiskt arbete blir lättare. Du kommer t ex mycket snabbt att upptäcka att du blir mindre andfådd i trappor, kassarna väger mindre och lördagsstädningen går som en dans. Löpning är ett eminent sätt att få en bättre kondition - men andra faktorer som rökning och vikt spelar också en roll.

Fråga

Kan jag springa bort min baksmälla?

Svar

Nej, tvärtom. Baksmälla beror ofta på att du blivit uttorkad och förlorat stora mängder vitaminer och mineraler. En löprunda dagen efter gör att du förlorar ännu mer vätska och näringsämnen vilket kan förvärra huvudvärken och ge ömma muskler. I värsta fall riskerar du värmeslag. Drick hellre massor av juice och vatten, ät lite, sov en stund och ta en lugn promenad i skogen.

Fråga

Hur ska jag springa för att förbränna mest fett?

Svar

Ett effektivt sätt att bli av med fett är att varva dagar med långa, lugna löprundor och dagar med korta och tuffa. På så sätt tvingar du kroppen att prestera maximalt. Variationen betyder nämligen att kroppen inte har en chans att vänja sig vid ett tempo. Alla sorters löpning förbränner dock massor av kalorier och gynnar därmed det totala kalorikontot. Så det viktigaste är att du springer regelbundet.

Fråga

När min kille ska delta i ett lopp vill han inte ha sex dagen innan. Han påstår att det stjäl all energi - är det sant?

Svar

Nej, förr trodde man att orgasmen tog all kraft i anspråk och därför förbjöds idrottare att ha samlag dagen före en viktig tävling. Den teorin har emellertid förkastats. Många idrottspsykologer hävdar tvärtom att orgasmen främjar prestationsförmågan, eftersom man efteråt inte är lika spänd.

Men det bör understrykas att det bara är den varma och mysiga sexuella samvaron som ökar prestationsförmågan. Festande och omfattande sexuella utsvävningar är med all säkerhet inte särskilt befrämjande för prestationen dagen efter.

Fråga

Den tyngsta löparen i vår klubb väger över 100 kilo. Är det farligt att löpa maraton om man väger så mycket?

Svar

Det är inte ett problem i sig att löpträna för att man är tung. Men med en övervikt på kanske 20-30 kilo kan det vara farligt. Under alla omständigheter är det bäst att rådfråga en läkare innan du som överviktig börjar träna maraton.

Fråga

Några i klubben har råkat ut för skador under maratonträningen. Kan det undvikas?

Svar

Det är mycket vanligt att oerfarna löpare får överbelastningsskador. Det handlar om tålamod. Om man är sjuk en vecka ska man inte träna dubbelt så mycket veckan efter för att följa kilometerplanen. Lyssna till din kropp.

I övrigt gäller det att variera underlag och undvika de hårdaste underlagen. Tunga löpare bör i möjligaste mån hålla sig borta från asfalt och löpa på skogsstigar, grusvägar och så vidare.