Low impact och high impact

Low impact

Framför allt nybörjare och människor utan större koordinationsförmåga väljer low impact. Ena foten är hela tiden i golvet och därför är belastningen av knän, fotleder och rygg inte särskilt stor. Low impact är idealisk för dig som måste skona just dessa utsatta kroppsdelar.

Ett vanligt pass består förutom av en ordentlig uppvärmning av en omgång cirkelträning med en del rörelser som nästan alla kan lära sig. Efter nedvarvning, som består av mycket lugnt arbete i pulssänkande tempo, är det dags för en omgång golvövningar, oftast för mage och rygg. Passet avslutas med stretching.

High impact

Redan namnet antyder att det är fråga om mycket hög
intensitet. High impact blandas dock alltid med lite low impact. High impact ger mycket konditionsträning, tempot är högt och övningsserierna svåra och snabba.

Ett high/low-pass är en effektiv väg till hög kaloriförbränning, som i kombination med sunda kostvanor kan ge en ordentlig viktnedgång. Genom att blanda high impact med low kan du träna länge och vid ganska hög intensitet, vilket gör att du förbränner riktigt många kalorier. Den speciellt intensiva high impact-träningen gör dessutom att ämnesomsättningen förblir hög flera timmar efter träningen. Om du har problem med knä- eller fotleder eller tendens till dålig rygg bör du inte ägna dig åt high impact. Även med stödförband kan skadorna förvärras.