Cykling - Så kommer du i gång

Drömmer du om fasta lår, frisk luft och naturupplevelser så är det dags att damma av cykeln och smörja kedjan.

Kvinna cyklar

Även om du inte har ambitioner att bli elitcyklist kan cykeln vara både transportmedel och ditt eget privata friluftsmotionscenter. Börja med att göra cykeln och dig själv "matchklara". Du behöver inte investera stort. Andande regnplagg som passar vårt ombytliga klimat är dock under alla omständigheter en bra investering, en cykelhjälm och kanske en ny sadel om du inte sitter bra på den herrsadel som oftast är standard oavsett cykelns kön.

Sätt i gång

Första tiden ska du bara se till att komma ut. Börja t ex med att cykla till och från jobbet. Bor du långt ifrån din arbetsplats så kan du kanske ta cykeln till stationen eller busshållplatsen så att det blir några kilometer morgon och kväll. Cykla också när vädret är dåligt - när cykeln väl ställts ner i källaren är risken stor att den inte kommer upp igen. Och är du rätt klädd är turen inte obehaglig även om regnet vräker ner.

Efter hand som du och cykeln blir vänner kan du ge dig i kast med fler och längre cykelturer. Börja med en längre tur över helgen - det är förstås roligast om man har sällskap - stanna vid någon sevärdhet längs vägen eller bara för att dricka en kopp kaffe. Det viktigaste är att komma i väg och ge sig tid att njuta av naturen, den friska luften och motionen. Har du barn så ta dem med och välj utflyktsmål som även barnen kan ha glädje av.

Om ditt mål ligger så långt bort att det blir drygt att cykla både dit och hem kan du ju avtala att mötas med en familjemedlem vid utflyktsmålet så att ni och cykeln får lift hem. Utflykten behöver inte heller äga rum inom cykelavstånd från bostaden. Gör som amerikanerna: Ta cykeln bak på bilen och kör till en lämplig plats. Parkera där och cykla en sväng - ta cykelguideböcker till hjälp och finn en bra sträcka som passar ditt temperament.

Ger de första turerna blodad tand kan du ta del av 12-veckorsprogrammet, till exempel som förberedelse till ett av de kortare motionslopp som det arrangeras hundratals av varje sommar. Börja med ett mindre motionslopp, inte mer än 30-40 kilometer.

Har du inte någon att cykla tillsammans med kan du finna bra cykelkamrater i en av de många motionscykelklubbar som finns över hela landet.

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background