Använd rätt löparkläder i kylan

Det är viktigt att använda ordentliga löparkläder den här tiden på året. Kläderna ska hålla dig torr och varm så att din löprunda blir en angenäm upplevelse, även om det är kallt och blött ute.

Kroppen

Det viktigaste är att du håller kroppen torr och varm. Närmast kroppen ska du därför ha löparkläder av elastiska och svettransporterande material, som polyester eller polydacron. Använd aldrig löparkläder av bomullsmaterial eftersom de håller svetten och kyler ner dig.

Mellanlagret kräver en lite kraftigare och ledigare tröja, även denna får gärna vara tillverkad av ett elastiskt och svettransporterande material.

Det är viktigt att kläderna har platta sömmar så att de inte skaver under din löprunda.

Det yttersta klädlagret ska kunna släppa ut värmen från kroppen men får inte släppa in regn och vind. Bäst är en tunn jacka som andas mycket bra, förslagsvis i nylon eller mikrofiber.

Tips! Skor och kläder får gärna ha reflexer på bröst, rygg, armar och ben - ju fler, desto bättre. Ett säkerhetsljus att sätta på antingen arm eller ben är en bra investering.

Benen

Även löparbyxorna ska vara vara av svettransporterande material. Det bästa är att använda två byxlager; ett undre som effektivt transporterar bort svett och ett yttre vindtätt lager.

Huvudet och händerna

En mössa, eller ett pannband, är ett måste under vinterhalvåret. Ett par tunna handskar i konstmaterial, till exempel fleece, brukar räcka.

Fötterna

Skorna får gärna vara ett halvt till ett helt nummer för stora, så att det finns plats för ett en extra kraftig socka. De får inte klämma för då blir tårna kalla.

Närmast foten bör du ha en svettransporterande socka i till exempel Coolmax polyesterfiber. En så kallad trailsko med grova och mönstrade sulor fungerar bra på framförallt hala underlag.