Annons

Våga starta om med en ny karriär! - Möt Therese som mitt i livet bestämde sig för att byta bransch

Får du verkligen den uppskattning eller lön som du är värd på jobbet? Eller är det kanske dags att byta bransch? Företag inom teknik, bygg och data/IT skriker efter duktiga personer. Therese Moström vågade ta klivet, efter tjugo år som frisör bytte hon bransch med hjälp av yrkeshögskolan och gav sig in i byggbranschen.

Det är viktigt att må bra på jobbet. Karriärväxla med yrkeshögskolan och få en ny kick i livet.

Det är viktigt att må bra på jobbet. Karriärväxla med yrkeshögskolan och få en ny kick i livet.

Chiapudding, gröna smoothies och allsidig träning är viktigt för att må bra och ta hand om sin kropp. Men hur vi mår på jobbet är också viktigt för hälsan visar forskningen. Så, handen på hjärtat? Blir du uppskattad på jobbet? Om inte så kanske det är dags att göra något nytt och hitta en arbetsplats där dina styrkor och erfarenheter kommer bättre till pass.

Therese Moström är en av dem som vågat starta om mitt i livet, men först var hon tveksam.

  • Jag var 38 år och kände att jag kanske är för gammal. Jag var rädd att jag inte skulle klara av att ta in allt man ska lära sig, och att jag skulle få göra om proven flera gånger.

Bra stöd i skolan

Men det gick strålande. Proven fixade hon lätt. Ett år senare är hon nu halvvägs in på yrkeshögskoleutbildningen ”Byggnadsingenjör – produktion”. För tillfället sommarjobbar hon som arbetsledare på NCC.

Yrkeshögskolan erbjuder utbildningar som alla bygger på arbetslivets behov och i de flesta fall innehåller LIA, som innebär utbildning i skarpt läge ute på en arbetsplats. Hitta din utbildning på yrkeshogskolan.se

  • Skolan har verkligen gett mig de kunskaper jag behöver för att känna mig trygg, jag uppskattar framförallt att man har så tät lärarkontakt. Man kan alltid fråga om man inte förstår och det är skönt att lärarna ofta själva kommer från branschen, det ger tyngd, säger Therese Moström.

Uppfyller sina drömmar

Hon ångrar inte en sekund att hon vågade ta klivet och slå upp dörrarna till en helt ny karriär.

  • Jag hade jobbat som frisör i tjugo år och kände att jag inte utvecklades. Jag stod dag efter dag och uppfyllde kundernas drömmar, men inte mina egna. Nu har jag ett jobb där jag trivs, får bra lön och riktigt bra arbetsvillkor.

Företag inom teknik, bygg och data/IT skriker efter duktiga personer och här är det ett plus om du är kvinna. Social kompetens är idag lika viktigt som att hantera verktyg. Och förmågor som att kunna tänka i flera steg, kreativitet, samarbetsförmåga, ansvarstagande eller att ha ett miljötänk är eftertraktade.

  • Jag får användning för min kreativitet och min förmåga att samarbeta. Jag tycker också det är roligt att man varvar kontorsarbete med att vara ute och röra på sig, det mår jag bra av, säger Therese Moström.

På Yrkeshögskolan erbjuds utbildningar inom en mängd olika områden och över hela landet. Många kan läsas på distans.

Allt är inte blåställ

Många har en bild av att bygg- och industribranschen innebär smutsiga arbetsplatser med tunga fysiska jobb och macho-jargong. Men bilden stämmer inte alltid.

  • Visst finns det verkstadsjobb där man jobbar i klassiska blåställ men på Yrkeshögskolan kan du exempelvis utbilda dig till arbetsledare, och du kan jobba både på byggarbetsplatser och högteknologiska arbetsplatser. Branschen strävar efter mer jämställd könsfördelning och kvinnor är väldigt välkomna, säger Tommy Olsson, omvärldsanalytiker på Myndigheten för Yrkeshögskolan.

Så våga ta klivet. Att ställa om mitt i livet kan vara din chans att få det liv du verkligen vill ha! Gå in på yrkeshogskolan.se redan idag.

Therese Moström bytte från frisör till byggnadsingenjör. Hennes kreativitet och samarbetsförmåga uppskattas särskilt.