Annons

Utlåtanden från specialister: ”Därför tycker terapeuter att detta är den bästa ergonomiska kudden”

Royal Rest är en preventiv och rehabiliterande nackkudde som uteslutande förmedlas av professionella terapeuter och välsorterade återförsäljare av rehabiliteringsprodukter. Här är deras intryck.

Merparten av medicinska och terapeutiska kuddar på marknaden idag tillverkas i ett skummaterial och gjuts i färdiga formar. Resultatet blir då en homogen kudde med samma fasthet eller mjukhet. Det betyder att man måste kompromissa för att få optimal avlastning och rätt motstånd.

Unik kombination av mjuka och fasta material

Materialet i Royal Rest har skurits med en teknik som gör det möjligt att kombinera både mjuka och fasta material i samma kudde.
– Det fasta materialet krävs för att vi ska kunna behålla den anatomiska sovställningen för att plana ut nacke och ryggkotor samtidigt som huvudet vilar mot något mjukt. Blir det för hårt kan det ge förhöjd muskeltonus, berättar Jesper Lindgren som är legitimerad fysioterapeut.

Ann Nordin, som är legitimerad naprapat, belyser vikten av att ha ett fastare material för att få rätt stöd för halsryggen.

– Kombinationen av mjuka och fasta material och den anatomiska kurvaturen på kudden gör att du kan hålla nacken i en mer neutral position oavsett om du ligger på rygg eller sida, säger hon.

Arne H Fossum, som jobbar som kiropraktor, håller med om att kombinationen av mjuka och fasta material ger följsamhet och rätt stöd.

– Materialet formar sig efter nacken och huvudet och är anpassningsbar och passar alla sovpositioner. Många kuddar har inte de tryckavlastande egenskaperna som Royal Rest har, säger han.

Nackkudden som komplement till behandling

Royal Rests ortopediskt utformade stödkärnor ger kudden dess unika tryckavlastning samtidigt som den upplevs som väldigt mjuk. Genom att vända på kudden 180 grader kan man också byta höjd.

– När jag behandlar patienter som har problem med nacke och skulderblad så behövs rätt avlastning på natten när man är i ett vilande läge. Då är Royal Rest med sina två stödkärnor helt optimal, säger Linda Bergqvist, som är diplomerad massageterapeut och personlig tränare.

Behandlingen blir alltså bättre om patienten ligger på ett optimalt avlastande sätt.

– Det hjälper inte mig som behandlande kiropraktor om jag behandlar en patient och patienten sover på ett ogynnsamt sätt utan att få stabilitet i nacken. Då säger min erfarenhet att besvären lätt kommer tillbaka, förklarar Arne H Fossum.

Charlotte Johansson, som är ägare på Södervärns sjukvårdsbutik i Malmö, förklarar att om du ligger rätt med nacken så ligger du rakt.

– Ligger du fel så blir inte behandlingen bra. Kudden formar sig efter dig och ligger du bra så ligger du också still, säger hon.

När vi sover så brukar vi röra på oss, och det ställer förstås särskilda krav på produkten.

– Vi byter sovställning på natten och lägger oss på rygg och sida och därför är det jättebra att kudden finns i två höjder, säger Ann Nordin.

Royal Rest nackkudde ger rätt avlastning så att musklerna i nacken kan slappna av.

– Problemet med en vanlig kudde är oftast att man inte kommer upp tillräckligt med nacken. För mig är det uppenbart att vissa behöver ligga högre för att få rätt stöd för nacken och vissa lägre, säger Daniel Larsson som jobbar som osteopat.

Fördelar med ventilerande material i kudde

Royal Rest har en synbar, öppen porkonstruktion som ger ett mer ventilerande material.

När man skär ut kudden så har man öppna porer till skillnad från när man gjuter kudden för då sluts porerna och materialet andas inte, förklarar Jesper Lindgren.

Royal Rest nackkudde har ett material som andas och det gör att kudden upplevs som både sval och behaglig.

– Det fantastiska med en skuren kudden är att den inte blir för varm. Det är det som gör kudden så unik, säger Linda Bergqvist.

Läs mer om Royal Rest här