Annons

Träning med kettlebell är skoj och effektivt

Träningsövningar med kettlebell kan vara både skoj och effektivt, till exempel när man har lyckats få in den rätta svingen eller för att alternera motståndet i övningar som till exempel bicepscurl och axelpress.

Man kan få ut många fler moment i sin träning genom att byta ut motståndet till en kettlebell. Till exempel under bicepscurl och axelpress, så tillkommer moment som balans och greppstyrka. Kettlebellövningar kan också utföras under längre tid än traditionell tyngdlyftning, eftersom vikten inte är lika koncentrerad. Detta gör kettlebellträning till ett utmärkt sätt att lägga till lite variation i din träningsrutin.

Dessutom är kettlebellövningar ett utmärkt sätt att förbättra din koordination och balans. Detta beror bland annat på hur vikten på redskapet är placerat i förhållande till hur du håller i redskapet. Kettlebellövningar är också ett effektivt sätt att förbättra greppstyrkan. Naturen av att hålla i ett handtag med ojämn struktur och vinkel, samtidigt som vikten ska balanseras korrekt.

Vilket utförande passar dig som bäst?

Kettlebell har funnits på marknaden i flera år nu och därmed har det framkommit olika typer av dem, för att det ska finnas något för alla men även för olika typer av träning. Det finns kettlebells som har en typ av gummimaterial på utsidan av den delen som utgör den största tyngden. Detta är extra bra för att skydda underlaget då man sätter ner den. Ibland kan den ju komma med mer kraft än man tänkte sig.

Om du inte är van vid att träna med kettlebell, så är det bäst att du börjar med lättare vikter. Även om du känner att du skulle klara högre vikter, för du lär använda dina leder på ett annorlunda sätt. Till exempel för att balansera upp vikten i ett specifikt träningsmoment. Detta är viktigt eftersom du inte vill skada dig själv.

Många fördelar med kettlebellträning

Som redan har nämnts kommer du på köpet få ut mycket av balans- och greppträning. Hur mycket och på vilket sätt beror på vilken övning du kommer att utföra. Kettlebellsving är en populär övning, bland annat för att den passar bra både som uppvärmning och styrkeövning för bål och ben. Där får man även en stor del av greppträning, för att behålla greppet om tyngden under svingarna.

Merparten av övningar med detta redskap sätter hela kroppen i rörelse, då man inte står eller sitter still som man oftast gör med olika isoleringsövningar. Man får en kombination av förbränning, styrka, balans och koordination. Och allt detta på relativt kort tid, eftersom du använder hela kroppen.

    Newsletter background