Annons

Sov dig i form! - för dig som tränar är sömnen avgörande

Att sova gott är viktigt för hälsan, men för dig som tränar är sömnen helt avgörande. Det visar flera olika studier. Att hitta en skön och avlastande säng där kroppen kan återhämta sig om natten är lika viktigt för den fysiska hälsan som valet av löparskor och annan utrustning.

Sömn - en viktig del av träningsrutinen

Den som tränar behöver mer sömn än andra vuxna. Det visar flera studier där forskare analyserat sömnens påverkan på professionella idrottares prestationer.

I en studie vid Stanford University i USA fick en grupp simmare öka sömnen till 10 timmar per natt. De utsövda simmade snabbare än någonsin. Samma positiva effekt av regelbunden och lång sömn har visats i studier av basket-, tennis- och fotbollsspelare. De utsövda gjorde fler mål, fler serve-ess och var kvickare och mer peppade på plan.

Raka motsatsen har visat sig gälla för idrottare med dåliga sömnvanor. Där är också skaderisken större. I en studie visade sig idrottare som sov mindre än 8 timmar vara nästan dubbelt så skadebenägna som de som sov mer.

Chilli.se har ett brett utbud av sängar, från enklare budgetsängar till ställbara sängar och lyxiga kontinentalsängar för två.

Så väljer du rätt säng

Så vilken typ av säng ska man välja för att få till maximal återhämtning om man är en person som gillar att träna mycket? En säng som ger snabb vila åt spända axlar, tröttkörda fötter och ömma muskler.

Hård eller mjuk?

Släpp alla förutfattade meningar om fasta och mjuka sängar. Provligg istället så många sängar som möjligt för att hitta den typ av madrass som passar just dig. Ta gärna bort bäddmadrassen när du provar för att få en korrekt bedömning av sängen.

Tyngre personer kräver generellt sett fastare madrasser, men det hänger också på kroppslängden. En längre person sprider ut sin vikt mer och kan därför klara en mjukare madrass än en kortare person med samma vikt.

Minst lika viktigt är ens sovstil. Den som sover på mage behöver ha lite fastare madrass än sido- och ryggsovare. Annars sjunker man lätt ner och får ont i nacke och svank. Sidosovare behöver följsamma madrasser som anpassar sig efter hela kroppen. Då kan höft och axlar få sjunka ner och bli avlastade. Här är det exempelvis bra att ha en säng med zonfjädring och madrasser i flera skikt med micropocketfjädring. Ryggsovare behöver stöd för svanken för att inte få ont och även här är det bra med zonfjädring. Höft och skuldror får då chans att sjunka ner.

För maximal avlastning har serien Choice hos Chilli.se pocketfjädring i två skikt samt ett stort urval bäddmadrasser.

Ställbart bra för fötterna!

När fötterna är svullna och trötta är det skönt med en ställbar säng där man med ett enkelt knapptryck kan hissa upp fotändan. Då går svullnaden ner snabbare. Även ryggen slappnar av bättre.

Varm eller kall säng?

Vissa människor fryser lätt, andra svettas. Båda sakerna påverkar sömnen. Man vaknar trött och seg eftersom kroppen inte fått chans att återhämta sig. Den varmblodiga kan testa sängar med en luftigare pocketfjädring och kanske en bäddmadrass med svalare watergelskum.