Annons

Banta eller inte banta - det är frågan

I modern tid så finns det väl få magasin och kvällstidningar som inte trycker upp artiklar på artiklar, månad efter månad med förstasidesrubriker som som hyllar en ny diet som “blivit en ny trend”. Det är allt från Atkins, VLCD, GI, LCHF (hur många bokstavskombinationer kan man hitta?), Sirtfood, 5:2 och oändligt många fler.

Varför finns det då många dieter och varför skrivs det så mycket om det? Det enkla svaret är; för vi är intresserade. Vi vill veta hur vi går ner i vikt, hur vi går ner de där envisa kilona, hur vi kommer i de där favoritjeansen eller klänningen inför kommande högtid/fest etc.

Finns det någon diet som funkar?

I dag så har vi blivit mer upplysta kring hur vi ska tänka, de allra flesta av oss vet att vi inte kan fokusera på det som blir en “quick-fix” eftersom det inte håller i längden. Men frågan kring vad som funkar är svårbesvarad. Eller, kanske tvärtom, men ändock ingen hjälp till dig som individ för svaret är: Alla dieter funkar, men kanske inte just för dig.

Frågan man behöver ställa sig är: “hur kan jag lägga upp min kosthållning så att den är hälsosam men också något jag kan hålla mig till- resten av mitt liv?”

Många försöker sig på olika trenddieter men märker snabbt att det inte är hållbart, tyvärr så går många upp lika mycket i vikt, eller t.o.m. mer eftersom man sänkt sin ämnesomsättning.

VLCD är ett exempel på en diet som fungerar supereffektivt för många att snabbt gå ner i vikt och bygger ofta på att ersätta alla måltider med måltidsersättning, en s.k. pulverdiet. Men även om det finns vetenskaplig evidens för att ett sådant upplägg fungerar bäst att gå ner i vikt så är det inte nödvändigtvis så att det passar alla.

Det bästa är att hitta en metod som fungerar för just dig och där du så lätt som möjligt kan ligga på ett kaloriunderskott, då kommer du ha en effektiv diet för dig.

Är det dags att sluta “banta” än?

Ordet banta har mer eller mindre bytts ut mot att man “går på en diet” eftersom ordet “banta” blivit negativt laddat och används av många som något nedsättande. Men om man ignorerar vad man väljer att kalla det, är det inte dags att sluta titta på trender och att leta efter det där NYA sättet som gör att man går ner i vikt?

Något som ökat i popularitet de senaste åren är program genom hemsidor och appar som fokuserar på ett långsiktigt tänk. Man lär sig vad råvaror och produkter “kostar” genom att man loggar allt man äter. Det kanske inte är långsiktigt att alltid föra dagbok över vad man stoppar i sig men det bygger på en fundamental aspekt för att vi som konsumenter ska ha ett bättre förhållningssätt till vår kost; kunskap.

Med kunskapen om hur vi bättre bygger upp våra måltider, att vi faktiskt KAN leva normala liv men ändå må bra och att kost tillsammans med träning faktiskt är den ultimata vägen till det hälsosamma livet de flesta strävar efter. Är det en uppförsbacke? Jajamen, men fler inser att med lite tid och tålamod så tar man sig uppför den och de där jeansen eller den där klänningen hänger kvar i garderoben redo, när du är det.