Annons

Balsam för trötta muskler

Tigerbalsam är en klassiker bland aktiva människor. I snart 100 år har människor världen över använt den berömda salvan mot muskelvärk, förkylning, insektsbett, huvudvärk och mycket annat. Nu finns den även som fettfri och milt doftande kräm att ha under finkläderna på jobbet.

Markus Robért i Team Tigerbalsam har inte bara tagit SM-Guld i Kite racing utan är även forskare vid KTH och driver ett klimatföretag. Foto: Tigerbalsam Sverige

Markus Robért i Team Tigerbalsam har inte bara tagit SM-Guld i Kite racing utan är även forskare vid KTH och driver ett klimatföretag.

Foto: Tigerbalsam Sverige

Doften av träning

Tigerbalsam används inte bara vid träning, den doftar träning. Blandningen av kryddnejlika, mentol, kamfer, kajeput och andra exotiska dofter har med åren blivit ett slags signaturdoft för träning. Den som står och stampar i startfållan på en löpartävling är omgiven av den. På gymmet, yogan, ja överallt där folk möts för att träna ihop finns doften och de små sexkantiga burkarna.

Som triatleten och den före detta elitsimmaren Alexander Berggren säger:

– Tigerbalsam har funnits i mitt liv ända sedan jag var liten. Jag minns när jag fick följa med pappa till fotbollsträningar och kände doften av tigerbalsam i omklädningsrummet. Idag använder jag det själv, både före och efter varje löppass för att prestera. Jag skulle nog aldrig kunna ligga på den träningsmängd jag gör annars.

Han är en av medlemmarna i Team Tigerbalsam, en samling idrottare ur helt skilda discipliner som får hjälp och stöd av Tigerbalsam Sverige i sina satsningar.

Swimrun och triathlon är Alexander Berggrens stora passion, han är också medlem i Team Tigerbalsam.

Uppfanns av en tiger

Idag används tigerbalsam av runt 70 miljoner människor världen över. Tigerbalsam röd var först ut och lanserades redan 1924 i Burma av två bröder, där den ene hette Boon Haw, eller Mjuka Tigern på svenska. Inspirationen kom från traditionell kinesisk örtmedicin och deras fars stora receptsamling. De sexkantiga burkarna med koncentrerad röd tigerbalsam gjorde succé och spred sig snabbt över världen.

Snabb smärtlindring

De burmesiska brödernas syfte var framför allt att skapa en produkt för smärtlindring. Den intensiva växtbaserade salvan med dess eteriska oljor ökar blodflödet. När salvan gnids in kommer först en kylande effekt som följs av en värmande. Spända och värkande muskler slappnar av och smärtan tonar bort. Den vita varianten av tigerbalsam är numera också godkänd av Läkemedelsverket för lindring av spänningshuvudvärk. En klick vit tigerbalsam gnids in på tinningar eller panna med cirklande rörelser.

Lindrar insektsbett

Förutom muskelvärk och förkylningssymptom är tigerbalsam också godkänd av Läkemedelsverket för lindring av insektsbett, vilket kan vara bra att veta inför sommarens möten med ilskna getingar och irriterande mygg.

Nya varianter för kontoret

De tre klassiska varianterna av tigerbalsam är den ”värmande” röda, där färgen kommer från kanelolja. Den ”kalla” vita, som innehåller eukalyptusolja och även kan användas mot spänningshuvudvärk. Och soft, som är lite lättare att massera in.

Numera finns även ett par fettfria och milt doftande varianter som kan användas under finkläderna på jobbet och ta hand om onda nackar och musarmar: Tiger Balsam plåster och krämen Tiger Balsam Neck & Shoulder Rub.

Konsumentkontakt: Evolan Pharma AB

Tel: 08-544 960 30.

www.tigerbalsam.se