Tonfiskpizzan

110 minuter
1510 kcal

Läckert recept på en lite nyttigare hemlagad pizza med tomatsås, tonfisk, oliver, riven mozzarella, färska tomater och picklad rödlök. Varsågod!

ge den ett försök - du kommer att älska den!

PIZZA MED TONFISK – och tomatsås, oliver, riven mozzarella, färska tomater och picklad rödlök.

© Thomas Dahl

Hemlagad pizza med tonfisk och picklad rödlök

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 hel pizza

Fullkorns­pizzabotten

  • 20 g jäst
  • 2 dl vatten
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk socker
  • 350 g grahamsmjöl
  • 150 g vetemjöl
  • 2 tsk olivolja

Tomatsås

  • 4 dl krossade tomater
  • 2 tsk paprikapulver
  • 2 msk torkade provencalska kryddor
  • 2 tsk salt
  • 1 tsk peppar

Fyllning

  • 200 g riven mozzarella (fettsnål)
  • 200 g tonfisk i vatten
  • 100 g kärnfria svarta oliver
  • 10 körsbärstomater
  • 1 rödlök
  • 4 msk balsamvinäger
  • 2 tsk socker

Så här gör du

Fullkornspizzabotten:

  • Blanda fingerljummet vatten med jäst, socker och olivolja.
  • Blanda i mjöl efter att jästen är upplöst. Knåda degen ordentligt tills den blir blank och smidig, i ca 10 min.
  • Tillsätt salt och knåda degen i ytterligare 2–3 min.
  • Det underlättar självklart om du har en matberedare till det här jobbet.
  • Låt degen jäsa i en timme, och platta därefter ut den till en fin pizzabotten som är ca 2–3 mm tjock.

Tomatsås:

  • Blanda alla ingredienser i en mixer eller med en stavmixer tills såsen är slät och fin.

Fyll och grädda:

  • Skiva rödlöken och vänd ned den i balsamvinäger och socker.
  • Skär oliverna i mindre bitar.
  • Låt tonfisken rinna av.
  • Bred ut tomatsåsen jämnt på pizzabottnen.
  • Fördela mozzarella, tonfisk och till sist oliver på tomatsåsen.
  • Baka pizzan mitt i ugnen i 225 grader i 15–20 min. (gärna i en bakplåt med små hål i).
  • Om du har en pizzasten kan du använda den.
  • Skär körsbärstomaterna i klyftor, och garnera pizzan med dem samt den inlagda rödlöken.
  • Servera genast.