Tallrik med fisk och tillbehör.
© Mikkel Adsbøl

Rödspätta med grönsaker och potatis

Om du vill göra ditt immunförsvar en stor tjänst och undvika livsstilssjukdomar, tyder ny forskning på att du ska tänka tarmvänligt. Det innebär bland annat fisk och mycket grönsaker.

19 september 2016 av Majbritt Louring

Rödspätta med grönsaker och potatis

2 personer

TIDSÅTGÅNG

Förberedelsetid: 15 minuter

Tillagningstid: 45 minuter

Tid totalt: 1 timme

INGREDIENSER

200 g potatis

2 msk olja

Lite salt

30 g parmesanost

En näve färsk dill eller persilja

30 g pumpakärnor

Saften från en lime

4 filéer av rödspätta

Nymald peppar

Tillbehör

150 g färsk grön sparris

150 g gröna bönor

1 röd paprika

2 msk extra jungfruolja

Topping

Lite bredbladig färsk persilja

Lite färsk citron i skivor

Flingsalt

Så lagar du rödspätta med tillbehör

  • Sätt på ugnen på 160 grader varmluft.
  • Skrubba potatisarna och lägg i en ugnsfast form. Vänd dem i lite olja och salta.
  • Sätt in potatisarna i ugnen. De ska stå inne i ca 40 minuter beroende på storlek.
  • Riv parmesanen på den fina sidan av rivjärnet.
  • Hacka dillen fint. Blanda parmesan, dill och pumpakärnor.
  • Pressa ut saften ur limefrukten över blandningen och blanda igen.
  • Fördela över de fyra fiskbitarna.
  • Strö salt och peppar över.
  • Lägg fisken på ett ugnsfast fat med bakplåtspapper.
  • Sätt in fisken i ugnen när det är ca 15 minuter kvar av potatisarnas tillagningstid.
  • Skär av ändarna på sparrisarna och de gröna bönorna.
  • Skär paprikan i tunna strimlor.
  • Låt grönsakerna svettas i en stekpanna i olja i ca 8–10 minuter.
  • Lägg två fiskbitar på varje tallrik, med potatis och råstekta grönsaker vid sidan av.
  • Servera med lite persilja, en skiva citron och flingsalt.

LÄS OCKSA: Lax i ugn – stekguide och 15 goda recept

Näringsinnehåll per person

Energi: 630 kcal

Protein: 40,5 g

Fett: 37,8 g

Kolhydrat: 36,7 g

Kostfiber: 7,4 g

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

Vilken är din favoritfrukt?

I FORM tipsar