Tallrik med fisk och tillbehör.
© Mikkel Adsbøl

Rödspätta med grönsaker och potatis

Om du vill göra ditt immunförsvar en stor tjänst och undvika livsstilssjukdomar, tyder ny forskning på att du ska tänka tarmvänligt. Det innebär bland annat fisk och mycket grönsaker.

19 september 2016 av Majbritt Louring

Rödspätta med grönsaker och potatis

2 personer

200 g potatis
2 msk olja
Lite salt
30 g parmesanost
En näve färsk dill eller persilja
30 g pumpakärnor
Saften från en lime
4 filéer av rödspätta
Nymald peppar


Tillbehör
150 g färsk grön sparris
150 g gröna bönor
1 röd paprika
2 msk extra jungfruolja


Topping
Lite bredbladig färsk persilja
Lite färsk citron i skivor
Flingsalt

Så lagar du rödspätta med tillbehör

  • Sätt på ugnen på 160 grader varmluft.
  • Skrubba potatisarna och lägg i en ugnsfast form. Vänd dem i lite olja och salta.
  • Sätt in potatisarna i ugnen. De ska stå inne i ca 40 minuter beroende på storlek.
  • Riv parmesanen på den fina sidan av rivjärnet. 
  • Hacka dillen fint. Blanda parmesan, dill och pumpakärnor. 
  • Pressa ut saften ur limefrukten över blandningen och blanda igen. 
  • Fördela över de fyra fiskbitarna.
  • Strö salt och peppar över. 
  • Lägg fisken på ett ugnsfast fat med bakplåtspapper. 
  • Sätt in fisken i ugnen när det är ca 15 minuter kvar av potatisarnas tillagningstid.
  • Skär av ändarna på sparrisarna och de gröna bönorna. 
  • Skär paprikan i tunna strimlor. 
  • Låt grönsakerna svettas i en stekpanna i olja i ca 8–10 minuter.
  • Lägg två fiskbitar på varje tallrik, med potatis och råstekta grönsaker vid sidan av. 
  • Servera med lite persilja, en skiva citron och flingsalt.
Näringsinnehåll per person
Energi: 630 kcal  
Protein: 40,5 g
Fett: 37,8 g

Kolhydrater: 36,7 g
Kostfiber: 7,4 g

Därför är rätten så nyttig
Grönsaker är proppfulla med kostfibrer, som gör tarmväggen tät så att dåliga ämnen inte kan tränga ut i blodet.

Nå ditt mål 2019!

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar