Rödspätta med grönsaker och potatis

1 timme
630 kcal

Om du vill göra ditt immunförsvar en stor tjänst och undvika livsstilssjukdomar, tyder ny forskning på att du ska tänka tarmvänligt. Det innebär bland annat fisk och mycket grönsaker.

Tallrik med fisk och tillbehör.

Rödspätta med grönsaker och potatis

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g potatis
  • 2 msk olja
  • Lite salt
  • 30 g parmesanost
  • En näve färsk dill eller persilja
  • 30 g pumpakärnor
  • Saften från en lime
  • 4 filéer av rödspätta
  • Nymald peppar

Tillbehör

  • 150 g färsk grön sparris
  • 150 g gröna bönor
  • 1 röd paprika
  • 2 msk extra jungfruolja

Topping

  • Lite bredbladig färsk persilja
  • Lite färsk citron i skivor
  • Flingsalt

Så lagar du rödspätta med tillbehör

  • Sätt på ugnen på 160 grader varmluft.

  • Skrubba potatisarna och lägg i en ugnsfast form. Vänd dem i lite olja och salta.

  • Sätt in potatisarna i ugnen. De ska stå inne i ca 40 minuter beroende på storlek.

  • Riv parmesanen på den fina sidan av rivjärnet.

  • Hacka dillen fint. Blanda parmesan, dill och pumpakärnor.

  • Pressa ut saften ur limefrukten över blandningen och blanda igen.

  • Fördela över de fyra fiskbitarna.

  • Strö salt och peppar över.

  • Lägg fisken på ett ugnsfast fat med bakplåtspapper.

  • Sätt in fisken i ugnen när det är ca 15 minuter kvar av potatisarnas tillagningstid.

  • Skär av ändarna på sparrisarna och de gröna bönorna.

  • Skär paprikan i tunna strimlor.

  • Låt grönsakerna svettas i en stekpanna i olja i ca 8–10 minuter.

  • Lägg två fiskbitar på varje tallrik, med potatis och råstekta grönsaker vid sidan av.

  • Servera med lite persilja, en skiva citron och flingsalt.

LÄS OCKSA: Lax i ugn – stekguide och 15 goda recept