Spaghetti vongole med sidosallad

En napolitansk pastaklassiker till dagar då du längtar efter södra Europas sol.

9 augusti 2012 av I FORM

(4 personer)
400 g fullkornsspagetti
1 kg hjärtmusslor, alternativt blåmusslor
4 vitlöksklyftor
1 röd chili
1 bunt bladpersilja, motsvarande i hackad form:
4 msk till stekningen och
4 msk som garnering
2 msk jungfruolivolja
Havssalt och nymalen svartpeppar
2 dl vitt vin, alternativt grönsaksbuljong eller vatten
1 burk körsbärstomater, alternativt krossade tomater


Sidosallad

En stor näve frisésallad
En näve radicchiosallad
200 g tomater: körsbärs-, san marzano- eller cocktail-tomater


Dressing:
1 dl jungfruolivolja
¼ dl rödvinsvinäger
Havssalt och nymalen svartpeppar

  • Koka pastan i 4 liter vatten med 4 tsk salt.
  • Skölj musslorna och lägg dem i en skål med kallt vatten och lite salt.
  • Skala vitlöksklyftorna och skiva dem jättetunt, gärna på ett snittjärn. Hacka chilin fint.
  • Skölj och slunga persiljan torr, hacka den fint och dela upp den i två delar. Bryn vitlöken i en matsked olivolja, tillsätt chili och sist persilja. Salta och peppra lätt.
  • Häll bort vattnet från musslorna.
  • Kassera dem som är öppna och inte stänger sig när du knackar lätt på dem.
  • Lägg musslorna i pannan och häll vitt vin över.
  • Låt nu vätskan koka upp tills musslorna öppnar sig.
  • De musslor som inte öppnar sig ska kastas.
  • Tillsätt tomaterna och låt dem bli ordentligt varma.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda pastan med musslor och tomat. Lägg upp och strö över persilja.
  • Skölj och slunga salladen torr och lägg den i en skål med halva tomater.
  • Vispa ihop dressingen och droppa cirka 1 msk per person över salladen.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar