Spaghetti vongole med sidosallad

30 minuter

En napolitansk pastaklassiker till dagar då du längtar efter södra Europas sol.

Spaghetti vongole med sidosallad

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 200 g fullkornsspagetti
  • ½ kg hjärtmusslor, alternativt blåmusslor
  • 2 fett vitlök
  • ½ röd chili
  • ½ knippa bladpersilja, motsvarande i hackad form: 4 msk till stekningen och 4 msk som garnering
  • 1 msk jungfruolivolja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • 1 dl vitt vin, alternativt grönsaksbuljong eller vatten
  • ½ burk körsbärstomater, alternativt krossade tomater
  • 200 g fullkornsspagetti
  • ½ kg hjärtmusslor, alternativt blåmusslor
  • 2 fett vitlök
  • ½ röd chili
  • ½ knippa bladpersilja, motsvarande i hackad form: 4 msk till stekningen och 4 msk som garnering
  • 1 msk jungfruolivolja
  • Havssalt och nymalen svartpeppar
  • 1 dl vitt vin, alternativt grönsaksbuljong eller vatten
  • ½ burk körsbärstomater, alternativt krossade tomater

Sidosallad

  • ½ näve frisésallad
  • ½ näve radicchiosallad
  • 100 g tomater: körsbärs-, san marzano- eller cocktail-tomater
  • ½ dl jungfruolivolja
  • ¼ dl rödvinsvinäger
  • Havssalt och nymalen svartpeppar

Så gör du

  • Koka pastan i 4 liter vatten med 4 tsk salt.
  • Skölj musslorna och lägg dem i en skål med kallt vatten och lite salt.
  • Skala vitlöksklyftorna och skiva dem jättetunt, gärna på ett snittjärn. Hacka chilin fint.
  • Skölj och slunga persiljan torr, hacka den fint och dela upp den i två delar. Bryn vitlöken i en matsked olivolja, tillsätt chili och sist persilja. Salta och peppra lätt.
  • Häll bort vattnet från musslorna.
  • Kassera dem som är öppna och inte stänger sig när du knackar lätt på dem.
  • Lägg musslorna i pannan och häll vitt vin över.
  • Låt nu vätskan koka upp tills musslorna öppnar sig.
  • De musslor som inte öppnar sig ska kastas.
  • Tillsätt tomaterna och låt dem bli ordentligt varma.
  • Smaka av med salt och peppar.
  • Blanda pastan med musslor och tomat. Lägg upp och strö över persilja.
  • Skölj och slunga salladen torr och lägg den i en skål med halva tomater.
  • Vispa ihop dressingen och droppa cirka 1 msk per person över salladen.