Paella med musslor, räkor och bläckfisk

11 timmar

Få saker lockar fram de spanska vibbarna som en riktigt god paella. Här serveras den med allt gott från havet.

Paella med musslor, räkor och bläckfisk

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 50 g torkade vita bönor (motsvarande 200 g blötlagda och kokta, om du har ett lager i frysen)
  • Havssalt
  • Nymalen svartpeppar
  • En nypa saffran
  • ½ fänkål
  • ½ obehandlad citron
  • ½ gul paprika
  • 100 g gula körsbärstomater
  • 1 msk jungfruolivolja
  • ½ liten kvist bladpersilja
  • 1 salladslökar
  • 1 bladselleristjälkar
  • 1 vitlöksklyftor
  • 100 g bläckfiskringar
  • 250 g blåmusslor
  • 1 dl vitt vin, alternativt grönsaksbuljong eller vatten
  • 100 g oskalade räkor
  • 6 svarta oliver
  • ½ citron, i klyftor

Så här gör du

  • Skölj och lägg bönorna i blöt över natten. Koka dem i cirka 35 minuter i lättsaltat vatten med saffran. Häll bort vattnet och låt dem svalna.
  • Riv skalet på citronen och spara det till senare. Pressa ur saften.
  • Strimla fänkålen jättefint och blanda den med citronjuicen.
  • Skär gul paprika i stavar och tomater i halvor.
  • Blanda bönor, fänkål, peppar och tomater med 1 msk olja och salta och peppra lätt.
  • Hacka persiljan fint, skär salladslöken i tunna stavar och skiva bladsellerin. Hacka vitlöken fint.
  • Ha i 1 msk olja i en kastrull och sautera persilja, salladslök, bladselleri och vitlök tills de är mjuka och blanka.
  • Tillsätt bläckfiskringar och rör om en kort stund, salta och peppra och tillsätt de sköljda musslorna och citronskalet. (Kassera de musslor som inte är stängda eller stänger sig när man knackar på skalet.)
  • Häll på vätskan och lägg på lock. Skaka grytan under några minuter tills musslorna öppnar sig. (Musslor som inte öppnar sig kastas.)
  • Lägg upp paellan med bläckfisk, musslor och räkor, oliver och citronklyftor.