Kräftstjärtar med korngryn och grönsaker

Kräftstjärtar tillhör det bästa som det nordiska köket har att erbjuda, framför allt i kombination med sommarens finaste grönsaker.

9 augusti 2012 av I FORM

(4 personer)
2 kg havskräftstjärtar, alternativt kräftstjärtar
1 bunt dill
2 KRAV-citroner
Havssalt
100 g korngryn
1 blomkål
1 bunt broccoli
100 g haricots verts
100 g ärtskidor eller små fina ärter från frysdisken
Färska ärtskott, alternativt kruspersilja


Dressing

3 dl skyr
3 msk majonnäs
2 vitlöksklyftor
1 bunt gräslök
1 liten bunt dill
Lite citronsaft
Havssalt och nymalen svart peppar

  • Klipp upp under magen på varje kräftstjärt och ta bort tarmen.
  • Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, tillsätt salt, dill och en citron skuren mitt itu.
  • Tillsätt kräftstjärtarna och låt dem koka i en minut.
  • Ta bort dem från värmen, och låt dem stå i 10 minuter. Häll bort vattnet och låt dem svalna.
  • Koka korngrynen och låt dem svalna.
  • Klipp 4 ultratunna skivor av blomkål och broccoli (exempelvis med en skärmaskin). Lägg skivorna i en skål med iskallt vatten.
  • Rensa bönorna, lägg dem i en skål, droppa på rapsolja och strö över lite salt. Häll kokande vatten över och låt det stå i 5 minuter.
  • Lägg i ärtorna den sista minuten. Häll bort vattnet och skär bönorna på längden. Låt kålen droppa av.
  • Skär citronen i tunna halva skivor. Servera kål med korn, ärter, bönor, kräftstjärtar, citron, ärtskott/kruspersilja och dressing.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar