Kräftstjärtar med korngryn och grönsaker

1 timme

Kräftstjärtar tillhör det bästa som det nordiska köket har att erbjuda, framför allt i kombination med sommarens finaste grönsaker.

Kräftstjärtar med korngryn och grönsaker

Undvik att skärmen släcks

Ingredienser

2 personer

  • 1 kg havskräftstjärtar, alternativt kräftstjärtar
  • ½ bunt dill
  • 1 KRAV-citroner
  • Havssalt
  • 50 g korngryn
  • ½ blomkål
  • ½ bunt broccoli
  • 50 g haricots verts
  • 50 g ärtskidor eller små fina ärter från frysdisken
  • Färska ärtskott, alternativt kruspersilja

Dressing

  • 1½ dl skyr
  • 1½ msk majonnäs
  • 1 vitlöksklyftor
  • ½ bunt gräslök
  • ½ liten bunt dill
  • Lite citronsaft
  • Havssalt och nymalen svart peppar

Så här gör du

  • Klipp upp under magen på varje kräftstjärt och ta bort tarmen.

  • Koka upp rikligt med vatten i en stor kastrull, tillsätt salt, dill och en citron skuren mitt itu.

  • Tillsätt kräftstjärtarna och låt dem koka i en minut.

  • Ta bort dem från värmen, och låt dem stå i 10 minuter. Häll bort vattnet och låt dem svalna.

  • Koka korngrynen och låt dem svalna.

  • Klipp 4 ultratunna skivor av blomkål och broccoli (exempelvis med en skärmaskin). Lägg skivorna i en skål med iskallt vatten.

  • Rensa bönorna, lägg dem i en skål, droppa på rapsolja och strö över lite salt. Häll kokande vatten över och låt det stå i 5 minuter.

  • Lägg i ärtorna den sista minuten. Häll bort vattnet och skär bönorna på längden. Låt kålen droppa av.

  • Skär citronen i tunna halva skivor. Servera kål med korn, ärter, bönor, kräftstjärtar, citron, ärtskott/kruspersilja och dressing.