Så utnyttjar du rödbetsjuice för att bli snabbare

Dricker du rätt mängd rödbetsjuice vid rätt tidpunkt, blir du en markant snabbare löpare, cyklist eller simmare. Läs här hur du gör

Rödbetsjuice

Rödbetsjuice

Rödbetsjuice minskar blodtrycket och inflammationen i din kropp, men studier avslöjar att juicen också uträttar underverk för prestationsförmågan.

Forskning visar exempelvis att juicen från den mörkröda rotfrukten förbättrar din syreupptagningsförmåga till en sådan grad att du kan springa upp till 5 sekunder snabbare per kilometer. Det motsvarar nästan en minut på 10 kilometer – en förbättring som för de flesta löpare skulle kräva flera månaders hård träning.

Även om forskningen är gjord på löpare, kommer även cyklister, simmare och längdskidåkare bli snabbare, om de dricker den sunda, röda juicen innan träning.

Så utnyttjar du rödbetsjuicen bäst

Har du planer på att dra nytta av den röda juicens prestationsfrämjande effekter för att springa snabbare, är det dock bäst att först göra det vid träning. Juicen innehåller bland annat socker, som kan göra magen orolig. Övar du på att dricka juicen före träning, kan du träna magen så du slipper orolig mage vid tävling.

För att bäst utnyttja rödbetsjuicen ska du köpa en av de koncentrerade rödbetsshots som finns att köpa i de flesta sportaffärer. Alternativt dricka 600 ml färskpressad rödbetsjuice, som är den optimala dosen för att få störst effekt.

Juicens effekt toppar efter två och en halv timme. Därefter avtar den igen. Om du vill ha optimal prestationseffekt ska du alltså dricka den i god tid innan du ska ge järnet.

Söt rödbeta med pepparot

Ingredienser: 4 shots

2 dl rödbetsjuice
0,75 dl äppeljuice
0,5 dl frysta svarta vinbär
1 tsk agavesirap
½ tsk linfröolja
1 msk finriven pepparrot

Tillagning

  • Lägg alla ingredienser i mixern och mixa grundligt.
  • Ställ drycken i kylen i 15 minuter så att pepparroten ger smak.
  • Sila och smaka av.

Sund bonus Du får massor av folsyra och C-vitaminer och inte minst kalium, som bland annat gynnar ditt blodtryck.