Så ska du äta på dagen för loppet

Dagen du har väntat på är här. Tävlingsdagen. Se till att bara äta säkra kort som ger en bra grund och undvik att experimentera.

Kvinna redo för Copenhagen Marathon.

Undvik experiment

På själva tävlingsdagen ska du välja en väl beprövad strategi. Ditt viktigaste mantra för dagen är att undvika experiment! Det är det mest grundläggande och principiella rådet för hela dagen för loppet och gäller för allt från vad du ska äta till frukost till vilka skor du springer i.

Ta dig an loppet som en examen där du samlar ihop trådarna från dina tidigare experiment. Ihop med en bra nedtrappning och goda kostvanor ökar du sannolikheten för en kanonupplevelse.

Så ska du äta på dagen för loppet

 • Frukost: 3 timmar innan loppet startar ska du äta en måltid som ligger lätt i magen, men som är rejäl nog för att hålla dig mätt fram till start.
  Tre populära måltider är:
  a) En omelett på 2–3 ägg + 1 skiva rågbröd med ost + ett glas juice.
  b) Verum med banan, bär och hackade mandlar.
  c) En portion havregrynsgröt med socker och mandlar. Många dricker också en stor kopp svart kaffe för att sätta igång magen. Lägg till ett stort glas vatten för att säkerställa att du är välhydrerad. Är du inne på rödbetsjuicen så drick den nu.
 • Fram till loppet: Gör en halv liter naturlig energidryck av äppeljuice och mineralvatten och en knivsudd salt. Drick denna till en timme före start.
 • Precis innan start: En energigel eller en mogen banan + ¼ liter vatten. Se dock till att ha testat detta i förväg.

 • Under loppet: På distanser från halvmaraton och längre är det en bra idé att få i sig lite energi längs vägen. Välj en väl beprövad strategi, t ex en liten gel eller en bägare energidryck per 5–10 km.

 • Precis efter loppet: Ta på dig torra kläder, ät bananer, energidryck och vad mer som finns i målområdet och komplettera gärna med en proteinbar. Proteiner och kolhydrater sätter fart på kroppens återhämtning, så du snabbt är på banan igen.