Så ska du äta dagen före ett lopp

Dagen före ett lopp ska dina kolhydratdepåer redan vara påfyllda, och du ska istället fokusera på magvänlig mat som sushi.

Sushi med lax mot vit bakgrund.

Sushi är bra före-loppet-mat – särskilt om du brukar att äta det.

Satsa på magvänlig mat

Ditt mag-tarmsystem ska ha lugn och ro så ät bara sådan mat som du vet att kroppen mår bra av. Den övergripande regeln lyder därför: Ta det säkra före det osäkra! Dina kolhydratdepåer bör redan vara påfyllda sedan länge, så skona magen från en pastaorgie!

Ät små lätta måltider under hela dagen. Har du en känslig mage så undvik att äta för mycket fibrer det sista dygnet. Det vill säga: ingen kål och torkade baljväxter och undvik även rökta matvaror.

Sushi är ett bra val till kvällsmat då skaldjuren, fisken och det vita riset ligger lätt i magen.

Så ska du äta dagen innan ett stort lopp

  • Frukost: 2–3 dl skyr med 50-75 gram bär, 10–15 mandlar och lite akaciahonung. Drick en stor kopp te.
  • Förmiddag: Håll blodsockret stabilt med en banan och 15-20 cashewnötter. Drick 2 dl vätska till.
  • Lunch: 2 skivor fullkornsrågbröd med makrill i tomatsås. Ät en grönsallad på spetskål/isbergssallad, körbärstomater, gurka, paprika och 1 msk olja-vinägerdressing. Drick ett stort glas vatten (minst 3 dl).
  • Eftermiddag: 1 energibar, 1 frukt och 2 dl vatten.
  • Kväll: Sushi, ett glas vatten och eventuellt ett litet glas vitt vin. Lite alkohol kan dämpa tävlingsnerverna.
  • Sen kväll: Lite mörk choklad och en kopp örtte.
Newsletter background