Så bör du egentligen äta innan träning

Ska du springa, styrketräna eller göra yoga? Kolla här vad du bör äta!

Två kvinnor på löpband på träningscenter.

Många tror felaktigt att det nästan inte spelar någon roll vad man äter innan träning. Men det stämmer alltså inte. Det är t ex en markant skillnad på om du ska ut och springa dina vanliga fem kilometer – eller om du gör dig redo för en timmes pilates, yoga eller hård intervallträning.

Om du går en promenad

Här kan du välja en frukt, t ex ett päron, och en bit ost. Håll dig till omkring 100 kalorier. När du inte ska träna så hårt, räcker det med ett lätt mellanmål.

Du ska på yoga

Om du gillar mjölk är det här rätt tidpunkt att dricka ett glas. Därutöver kan du äta lite skivad kalkon. Ett mellanmål som innehåller omkring 200 kalorier, om du väljer mjölk med låg fetthalt. Och så hjälper det dig att undvika att bli uppblåst, medan du står på huvudet. Ät ditt mellanmål minst en timme innan träningen.

Du ska styrketräna

Ett av de bästa mellanmålen innan ett pass styrketräning är grekisk yoghurt. Om du äter ca 250 ml och kombinerar det med en banan är du redo. Måltiden är på omkring 250 kalorier och innehåller både muskeluppbyggande protein och kolhydrater, som ger dig massor av energi. Ät det omkring 30 minuter innan träning.

Om du ska ut och springa

Här ska du se till att få i dig kolhydrater, så du är säker på att du har tillräckligt med energi. 300 kalorier motsvarar ca 30 gram kolhydrater. En halv fralla med lite smör är t ex riktigt bra – ät ditt mellanmål max en timme innan din löprunda på 5 km.