8 sunda matvaror som förstör din träning

Om du brukar äta avokado och nötter till mellanmål så läs vidare här. De annars sunda snacksen förstör din träning.

Kvinna svettas på hårt spinningpass

Det blir extra hårt att träna om magen är orolig och du måste spänna rumpan för att inte råka släppa dig.

© iStock

Du ser dem ofta som en del av kostplanen i många dieter, men även om sunda råvaror är effektiva mot valkarna är de inte nödvändigtvis bra att äta innan träningen.

Vi har listat 8 sunda matvaror som kan förstöra din träning, om du har dem i kroppen när du sätter dig på spinningcykeln eller kör intervaller i skogen.

1. Linfrön

Linfrön är fulla av fibrer och det lilla fröet är en hälsobomb som är fylld med antioxidanter och bra fett. Men det är inte lika bra när du ska träna. Det höga fiberinnehållet ger luft i magen och gör dig uppblåst – och vem vill råka släppa sig på han på cykeln bakom? Så hoppa över det lilla fröet timmarna innan träning.

LÄS OCKSÅ: Så blir du av med uppblåst och svullen mage

2. Hummus

Vi fortsätter inom området gasutsläpp. Bönbaserad mat, som hummus ju är, har ett högt innehåll av svårsmälta kolhydrater. Det kan ge obehaglig luft i magen, som kan störa och hämma dig på gymmet. Så ät hummus efter träning, då du verkligen kan få glädje av mättnadskänslan som proteinerna och alla fibrer kan ge dig.

3. Mjölkprodukter

Mjölk har visat sig kunna lindra ömma muskler och hjälpa din återhämtning – så spara den till efter träning. Dricker du den innan riskerar du att känna dig slö, få sura uppstötningar eller halsbränna.

4. Råa grönsaker

Det är inte kul – men det finns mer som ger luft i magen. I många kostplaner träffar du på mellanmål med grönsaksstavar och det råder inga tvivel om att det är supernyttigt. Men grönsaker som broccoli och paprika har en hög nivå av svårsmälta kolhydrater och det ger gas i magen.

5. Hårdkokta ägg

Ägg är en fantastisk källa till magert protein – de innehåller dock inga av de kolhydrater som är viktiga för vår energinivå när vi ska träna. Därutöver stannar proteinet kvar i magen under lång tid. Det gillar vi normalt eftersom det gör oss mätta, men det kan bli tungt när vi ska göra jump squats.

6. Måltidsbar

Måltidsbarer kan vara en snabb lösning, om det inte finns något annat sunt i närheten. Deras homogena sammansättning av protein, kolhydrater och det sunda fettet gör det till en okej måltidsersättning. Men inför träning är riktig mat bättre. Om du har fått tag i en bar som innehåller mindre än 10 g protein, riskerar du att blodsockret sjunker och gör dig trött och seg.

7. Trailmix (nötter och torkad frukt)

Den populära blandningen av nötter och torkad frukt är näringsrik och något mer användbar för kroppen än vingummi och skumgodis. Men bara inte när du ska träna. Nötter och torkad frukt är tufft för magen och tar lång tid att smälta, vilket kan skapa obehag under träningen.

8. Avokado

Åh, vad vi älskar avokado. Sunt fett, vitaminer, mineraler och ett otal möjligheter när det kommer till hur man kan äta den. Den höga mättnadskänslan som den gröna superfoodråvaran ger oss kan dock göra det tungt att springa snabba intervaller eller gå på intensiva steppass, eftersom magen känns full.