Tar livsmedlen skada av avgaser?

Se svaret från experten på ifrom.se

Fråga

På många ställen står frukt och grönt ofta utanför butikerna för att locka till sig kunder. Det ser alltid läckert ut, men är det inte stor risk att matvarorna som står utanför affären en hel dag tar upp giftiga avgaser från bilarna så att de kanske blir direkt farliga att äta?

Svar

Bensinoset lägger sig endast på ytan av grönsakerna.

Mycket ofta ligger just frukt och grönt utanför butikerna från morgon till kväll även vid starkt trafikerade stråk - och det kan naturligtvis inte undvikas att bilavgaser, t ex koloxid, lägger sig på de exponerade varorna. Men det är faktiskt inte så farligt som man skulle kunna befara eftersom föroreningarna bara lägger sig på ytan.

Många frukter har ju skal - apelsin, avokado, mandarin, grapefrukt - och eftersom föroreningarna inte tränger igenom skalet är frukterna inte farliga att äta om man skalar dem eller sköljer dem ordentligt. Detsamma gäller grönsaker med skal - morötter, potatis, jordärtskockor, lök, selleri, etc.

Det betyder i praktiken att när man tagit bort skalet från frukterna och grönsakerna och sköljer dem noga är det ingen risk att äta dem. Sådana frukter som inte skalas, t ex plommon, vindruvor och bär, bör man skölja mycket noga och sedan torka ordentligt i hushållspapper eller en ren handduk.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background