Syntetiskt fett - farligare än omättat fett

De varma popcornen direkt från mikrovågsugnen kan vara en fettbomb av det värsta slaget. Nu varnar forskare för att det syntetiska fettet, som också finns i en mängd andra matvaror, hotar vår hälsa.

Ett verkligt farligt sorts fett gömmer sig i några av de godsaker vi unnar oss: Pommes frite, kex och wienerbröd är fulla av det och en lömsk källa är de läckra popcorn vi poppar i mikrovågsugnen.

Skurken heter syntetiskt fett - ett konstgjort fett som försvagar vårt immunförsvar, ger oss mer av kolesterolet som är så onyttigt för oss och som om inte det vore nog så sänker det mängden nyttigt kolesterol i blodet.

Det syntetiska fettet finns i många av de livsmedel vi äter varje dag: Tekakor kan t ex vara rena bomberna av syntetiskt fett. Detsamma gäller kakor från såväl stormarknaden som bagaren. Ja, t o m halvfabrikat som såser, buljongtärningar och risblandningar kan innehålla stora mängder syntetiskt fett.

Tidigare var också vanligt margarin fullt av det farliga fettet, men tillverkarna har börjat framställa konstgjort fett som är helt fritt från syntetiskt fett. Och margarin utan syntetiskt fett är inte det sämsta. Det är i alla fall nyttigare än smör.

Ökar risken för hjärtsjukdomar

Utmaningen är inte enbart att äta mindre fett. Nu handlar det i stället om att kontrollera vilken typ av fett vi stoppar i oss: Om det är bra, mindre bra eller rena katastrofen.

Fett som är rikt på mättade fettsyror (som tex kött, mjölkprodukter, ägg, kokosnötter och palmolja) ökar mängden av det farliga kolesterolet i kroppen och även risken för blodproppar.

Trots detta visar ny amerikansk forskning att det är det syntetiska fettet vi ska akta oss för - det är långt värre än det mättade fettet.

I en stor undersökning jämförde forskarna vad 80 000 kvinnor åt och vad de blev sjuka av. Forskarna kom fram till att om man ersätter så lite som två procent av kostens omättade fettsyror - ca fyra gram om dagen - med syntetiskt fett ökar risken för att drabbas av hjärt- och kärlsjukdomar med hela 53 procent.

Ökar det farliga kolesterolet

Vad som gör det syntetiska fettet så farligt är att det både ökar mängden av det skadliga LDL-kolesterolet, liksom minskar mängden av det goda HDL-kolesterolet. På detta sätt ökar risken för hjärt- och kärlsjukdomar markant. Dessutom upptas syntetiskt fett av kroppens celler och gör det svårare för dem att tillgodogöra sig viktiga näringsämnen och vitaminer i kosten, vilket i slutänden försvagar immunförsvaret.

Forskarna anser också att det syntetiska fett som finns i gravida kvinnors mat har en hämmande verkan på fostrets vikt. Och barnet kommer inte undan efter födseln heller: När mamma äter mat med syntetiskt fett och samtidigt ammar får barnet också i sig det farliga fettet.

Svårt att undvika

Givetvis vore det bästa om man helt kunde undvika syntetiskt fett. Men till skillnad från mättade fettsyror så anges sällan syntetiskt fett i en produkts varudeklaration. De måste inte redovisas och med tanke på det syntetiska fettets dåliga rykte kan man nog inte förvänta sig att tillverkarna tänker börja skylta med det.

Kroppen protesterar inte

Det finns goda skäl till att det syntetiska fettet är populärt inom livsmedelsindustrin: Syntetiskt fett är billigt, det förlänger fettets hållbarhet, fettet får en bättre konsistens, det blir mindre temperaturkänsligt och dessutom fett som innehåller syntetiskt fett bättre att baka med.

Syntetiskt fett tillverkas genom en process som allas "hydrogenering" eller "härdning". De omättade fettsyrorna i vegetabilisk olja omvandlas till en fastare och mer mättad form - syntetiskt fett. Det sker genom att man tillsätter vätgas (hydrogen) i oljan, samtidigt som den värms upp och utsätts för tryck.

Processen ändrar fettets struktur, så att det blir onaturligt för människokroppen och inte lämpar sig för vår organism. Men kroppen klarar i alla fall att ta upp syntetiskt fett.
Det är just det som många forskare pekar ut som det stora problemet: Kroppen protesterar inte mot det farliga fettet, trots att den borde göra det.