Så få lider av laktosintolerans

Många tycker sig lida av laktosintolerans, men kan man verkligen ställa den diagnosen själv? Få svar på dina frågor och få reda på om du själv eller någon du känner är överkänslig.

Kvinna dricker mjölk

Sverige är ett av de länder i världen som har lägst andel laktosintoleranta, omkring fyra procent.

Laktosintolerans har blivit något av en folksjukdom – om de som själva ställer diagnos räknas in. Många går nämligen inte till doktorn när magen är orolig utan drar själva slutsatsen att det rör sig om laktosintolerans.

Vi har länge fått höra att 75 % av världens befolkning inte tål mejeriprodukter, men i Norden ser det helt annorlunda ut. Laktosintolerans är inte alls lika vanligt i samhällen där lantbruksdjur som kor, får och getter varit en tradition genom århundraden. Man uppskattar att mellan 5 och 10 % av Nordens befolkning lider av sjukdomen.

FAKTA – Laktosintolerans beror på brist på ett enzym

Laktosintolerans beror på att enzymet laktas saknas i tunntarmen. Normalt är det laktas som bryter ner mjölksockret till så små delar att det kan tas upp i kroppen. Har man inte laktas så stannar laktosen i tarmen, där det jäser och förorsakar smärtor, diarré och uppblåsthet.

MYT – Laktosintolerans är samma sak som mjölkallergi

Nej, mjölkallergi är inte detsamma som laktosintolerans, även om symptomen kan likna varandra. Om man har mjölkallergi är det en eller flera av de proteiner som komjölk innehåller som man inte tål. När man äter mjölkprodukter utlöses en allergisk reaktion och kroppens autoimmuna system går igång.

FAKTA – Man kan få tabletter mot laktosintolerans

Man kan absolut få tabletter mot laktosintolerans. Det är tabletter som innehåller enzymet laktas och som snabbt ger kroppen möjlighet att bryta ner mjölksocker. Innan en måltid med laktas ska man äta 1–5 tabletter och man får prova sig fram till hur mycket – det finns ingen risk för överdosering. Men det är dock inte alla som upplever att tabletterna ger effekt.

MYT – Det är farligt för laktosintoleranta att äta mjölkprodukter

Nej, laktosintolerans är inte hälsofarligt på så vis att det är farligt att äta mjölkprodukter. Däremot kommer man att uppleva symptom som diarré, uppblåsthet och orolig mage som resultat.

FAKTA – Man kan ha olika grader av laktosintolerans

Man kan ha olika grader av laktosintolerans och symptomen kan variera i styrka. En del kan äta lite mjölkprodukter, medan andra inte ens tål mjölk i kaffet. Så man får prova sig fram till vad man tål.

En orolig mage kan bero på en för fet eller på andra sätt obalanserad kost. Gå därför till doktorn så att du kan få göra riktiga tester som kan påvisa om dina symptom handlar om laktosintolerans.

Newsletter background