Kan man lära sig att lura ämnesomsättningen?

Jag har hört att man kan lura ämnesomsättningen så att den arbetar hårdare. Hur är det möjligt?

Det beror på vad du menar med att lura. Vill du öka din ämnesomsättning är det i allra högsta grad möjligt, men du måste arbeta för det.

Om du ökar din fysiska aktivitetsnivå genom att motionera, så kommer din ämnesomsättning automatiskt att bli högre. Först och främst kommer ämnesomsättningen, dvs din förbränning av näringsämnen, speciellt fett och kolhydrater, att öka under själva motionerandet. Men din förbränning kommer även att vara högre en tid efter att du avslutat motionspasset.

Genom att motionera regelbundet och kanske hårdare kommer du dessutom på längre sikt att öka ämnesomsättningen dygnet runt - alltså även när du inte är aktiv. För efter hand som din form blir allt bättre kommer din muskelmassa att öka, medan fettmängden i din kropp kommer att minska. Cellerna i alla dina muskler har en något högre näringsämnesförbränning i förhållande till cellerna i din fettväv. Om du ägnar dig mer åt sport kommer du efter en tid att öka din ämnesomsättning och därmed också din dagliga kaloriförbränning.

Ett sätt som kan kännas som att man lurar ämnesomsättningen är att äta ofta och rikligt av rätt kost. Du får aldrig bli för hungrig. Om du väntar för länge med att äta, blir ditt blodsocker mycket lågt, vilket ofta resulterar i att du får lust att äta något fettrikt, salt eller sött. Bara lite av fel mat kan ge många fel kalorier och betyda att du inte går ner i vikt.

Ett gott råd: du bör äta minst 3-4 gånger om dagen. Och se till att du äter fettsnålt och fiberrikt, för fibrerna mättar och ger en bra mättnadskänsla.