Hur ofta är det nyttigt att äta något?

Jag äter oftast bara två gånger om dagen, en tidig frukost och sedan kvällsmat. Min väninna äter nästan hela tiden. Vem av oss äter nyttigast?

Tallrik med pasta, måltid

Äter du bara två gånger om dagen ställer det högre krav på sammansättningen av dina måltider.

Båda delarna kan vara nyttiga för det finns inget fast recept på vad som är bäst för kroppen. Men med allt annat lika är det enklare att få i dig alla de näringsämnen du behöver när du har flera måltider att hämta dem från.

Äter du bara två måltider per dag så ställer det stora krav på att varje enskild måltid är nyttig och varierat sammansatt så att du är säker på att få i dig allt. De två måltiderna måste därför också vara rätt stora och kaloririka – och du kommer sannolikt att känna dig uppblåst efter att du har ätit dem, vilket inte direkt ger dig extra energi. Om det går lång tid mellan måltiderna kommer de flesta också att känna hur blodsockret djupdyker innan de kommer fram till nästa måltid, och det kan också kosta energi.

För de flesta är det därför enklast att få ihop en nyttig och energirik daglig kost med tre huvudmåltider och ett eller två mellanmål. Skulle du få lust att ta en fastedag är det dock inget som hindrar det. Fasta lite då och då är ofarligt – och kan kanske till och med ha en positiv effekt på din hälsa.