Kantarell
Kantarellen är i princip omöjliga att förväxla med giftiga arter, så det är en sort som du lugnt kan plocka.
Kantarellen är i princip omöjliga att förväxla med giftiga arter, så det är en sort som du lugnt kan plocka.
Här hittar du den
Kantareller hör till de finaste och mest eftertraktade svamparna. De kan inte odlas, men du hittar dem växande vilt i löv- och barrskogar. De är i princip omöjliga att förväxla med giftiga arter, så det är en sort som du lugnt kan plocka. De kan också köpas i livsmedelsaffärer – här kommer de ofta från Sverige eller övriga Europa och USA.
Smak
I motsats till vanliga champinjoner, som lever av dött material i skogsmarker, lever kantareller i symbios med gamla träd som levererar sockerämnen till svamparna och ger dem en helt särskild smak, som man får betala dyrt för i butikerna. Kantareller smakar pepprigt och kryddigt.
Det kan du använda den till
Kantareller kan ätas till stort sett allt. De smakar förträffligt till fisk och kötträtter, på pizza och pasta eller rostade som garnering på leverpastejsmörgås.
Hälsobonus
Kantareller hör till de svampar som har högst innehåll av naturligt D-vitamin. D-vitaminet i svamparna är mycket stabilt, så en mycket stor del av det bevaras vid tillagningen. Samtidigt har de ett skyhögt innehåll av kostfibrer, som gynnar din matsmältning.