Kan man få för mycket järn?

Se svaret från experten på iform.se

Fråga

Jag är en 25-årig tjej som äter extra järntillskott mot trötthet. Jag äter frukt, bröd, grönsaks- och pastarätter, men jag äter inte mycket kött och fisk. Nu undrar jag om man kan få för mycket järn?

Svar

En stor kostundersökning bekräftar att många kvinnor i fertil ålder får för lite järn i kosten. Bl a avslöjar undersökningen att kvinnorna inte äter så mycket kött och inälvsmat. I just de livsmedlen finns det järn som upptas lättast av människokroppen.

Det järn som finns i grönsaker och kornprodukter tas inte upp lika lätt i tarmen. Därför är det nyttigt för dig att äta kött någon gång ibland och se till att få mycket C-vitaminer. De ökar nämligen järnupptagningen från kornprodukter, frukt och grönt.

Järntillskott kan överdrivas och för mycket järn kan vara skadligt på lång sikt. En ny amerikansk undersökning indikerar att överdrivet järnintag kan öka risken för tarmcancer.

Hälsosam hela sommaren med I FORM

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Just nu har vi ett specialerbjudande, där du får tillgång till I FORM hela sommaren för endast 49 kr.

ERBJUDANDE: Få 3 månader för 49 kr.


Newsletter background