Inköpsguide: De här frukterna och grönsakerna ska du välja

Att frukt och grönsaker är nyttiga vet du redan. Men vet du vilka sorter som är mest hälsosamma - och varför? Här får du svaret och inspiration till nya saker att stoppa i varukorgen.

Kvinna står i frukt- och gröntdisken i mataffären.

Äpple, päpple... vilken grönsak ska jag ta med hem?

© iStock

Så väljer du de nyttigaste frukterna och grönsakerna när du handlar

Du står i grönsaks­­av­del­ningen och tar det du brukar. Gurka, sallad och tomat. Som alla andra. Bristen på fantasi betyder dock att vi får i oss för lite frukt och grönsaker och det är inte bra för folkhälsan.

Det här ska du tänka på

Ät efter hela färgpaletten

Tänk på att äta frukt och grönsaker i flera olika färger till alla måltider så att du kan variera ditt intag av frukt och grönsaker så mycket som möjligt. Det ger dig bredast möjliga palett av nyttiga ämnen.

Köp lokalt

Välj lokalt produ­cerade råvaror med så lite rester efter bekämpningsmedel som möjligt. Dessa finns i betydligt större mängder i importerade grönsaker.

Handla ekologiskt

Om du väljer ekologiska produkter kan du i princip helt undvika rester av bekämp­ningsmedel. En stor engelsk studie visar dessutom att du får extra mycket anti­­oxidanter och vitaminer på köpet.

Köp efter säsong

Köp frukt och grönsaker under den tid som de innehåller flest vitaminer, smakar bäst, är billigast och belastar klimatet så lite som möjligt.