Hur mycket är egentligen en normal portion?

Hur mycket är egentligen en normalportion av exempelvis pasta, potatis och kött eller fisk samt grönsaker?

Hur ska fördelningen på tallriken se ut egentligen?

Fredrik Paulún Ofta får man höra att överviktiga äter för stora portioner. Hur mycket är egentligen en normalportion av exempelvis pasta, potatis och kött eller fisk samt grönsaker?

Det är svårt att säga hur mycket som är en normal portion, men ska man uppskatta det kan det handla om cirka 150 g kyckling, ägg, kött, fisk och skaldjur. När det gäller pasta, ris, quinoa, matvete etc brukar 50-70 gram okokt form anses vara en normal portion. Potatis tar inte upp vätska och innehåller naturligt mindre kolhydrater, så den kan man äta kanske 150-200 gram av utan problem.

När det gäller grönsaker kan du äta hur mycket som helst eftersom det är extremt fattigt på kalorier. Frukt och rotfrukter är också fritt fram att äta stora mängder av eftersom det också är små mängder energi och kalorier. Oljor grädde, smör, etc är okej att äta normala mängder av men eftersom det är så hög koncentration av kalorier är det bra att vara lite måttlig med intaget.

I princip är mat tillagad av riktiga råvaror mat du kan äta dig mätt av utan att det blir för mycket kalorier. Du vet ju att du inte har socker, dåliga fetter eller några tillsatser som ökar aptiten i din föda.

Dessutom brukar mat man lagar själv vara mer rik på protein, vilket är ett mättande näringsämne som ökar din energiförbrukning och fettförbränning.