Hur mycket är egentligen en normal portion?

Hur mycket är egentligen en normalportion av exempelvis pasta, potatis och kött eller fisk samt grönsaker?

Hur ska fördelningen på tallriken se ut egentligen?

Fredrik Paulún Ofta får man höra att överviktiga äter för stora portioner. Hur mycket är egentligen en normalportion av exempelvis pasta, potatis och kött eller fisk samt grönsaker?

Det är svårt att säga hur mycket som är en normal portion, men ska man uppskatta det kan det handla om cirka 150 g kyckling, ägg, kött, fisk och skaldjur. När det gäller pasta, ris, quinoa, matvete etc brukar 50-70 gram okokt form anses vara en normal portion. Potatis tar inte upp vätska och innehåller naturligt mindre kolhydrater, så den kan man äta kanske 150-200 gram av utan problem.

När det gäller grönsaker kan du äta hur mycket som helst eftersom det är extremt fattigt på kalorier. Frukt och rotfrukter är också fritt fram att äta stora mängder av eftersom det också är små mängder energi och kalorier. Oljor grädde, smör, etc är okej att äta normala mängder av men eftersom det är så hög koncentration av kalorier är det bra att vara lite måttlig med intaget.

I princip är mat tillagad av riktiga råvaror mat du kan äta dig mätt av utan att det blir för mycket kalorier. Du vet ju att du inte har socker, dåliga fetter eller några tillsatser som ökar aptiten i din föda.

Dessutom brukar mat man lagar själv vara mer rik på protein, vilket är ett mättande näringsämne som ökar din energiförbrukning och fettförbränning.

De mest lästa artiklarna just nu
Sömn

SCHEMA: Så mycket sömn behöver du

Bröd

Världens nyttigaste och enklaste bananbröd

Nyttig mat

RÄKNA UT: Hur många kalorier behöver jag?

Superfood

Kan du inte heller få ut kärnorna? Vi hjälper dig här!

Dieter

Gå ner i vikt med I FORM Kostplan 1500 kcal

Yogaövningar

Krigare 2

Hälsa

TOPP 10: De bästa källorna till kalium

Hälsa

Varför kan jag inte skilja på höger och vänster?

Träning

RÄKNA UT: Hur många kalorier förbränning min träning?

Kostråd

Vad är ingefära bra för?

Mer om Nyttig mat
Nyttig mat

Genvägen till att lyckas med fermentering

Nyttig mat

14 enkla kocktips: Så här blir du en ninja i köket

Nyttig mat

Rynkar du på näsan åt rester?

Nyttig mat

Gör en veckomeny – och slipp stressen i mataffären.

Nyttig mat

Här är de ingredienser vi helst undviker

Nyttig mat

5 enkla sätt att använda trädgårdens squash

Nyttig mat

Kan man äta halloweenpumpa?

Nyttig mat

Kan man tvätta bort bekämpningsmedel från frukt och grönsaker?

Annons

Hur får vi i oss mer omega-3?

Nyttig mat

Därför kan presskaffe vara ohälsosamt

Nyttig mat

9 tips till att äta lite nyttigare på semestern

Newsletter background
I FORM rekommenderar
Superfood

Kolla in våra bästa recept med rödkål

Förebyggande

Därför är bastu så hälsosamt

Psykologi

Testa dig själv: Är du optimist eller pessimist?

Om I FORM

Lätt att leva sunt: I FORMs träningsuniversum och veckomenyer hjälper dig

Förebyggande

Borde du vara orolig för att du svettas på natten?

Platt mage

Magcamp för nybörjare: Följ det här effektiva programmet och se resultat

Träning

Få mer energi med den här morgonträningen som sträcker ut och stärker

Psykologi

Depressionstest – är du mer än bara nedstämd?

Styrketräning

Nybörjare? Så kommer du snabbt igång med styrketräningen

Träning

Här är de 5 mest populära träningsprogrammen