Håll igen på järntillskott

Många kvinnor har anlag för järnbrist. Trots det kan det finnas starka skäl att vara försiktig med kosttillskott av järn.

Slutsatsen i en ny stor studie med 34 492 kvinnor, som bland annat har utförts av norska forskare, är att du faktiskt kan få för mycket järn också. Undersökningen visar att ett överdrivet intag av lättupptagligt hemjärn kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Hemjärn är den sortens järn som används i kosttillskott.

Förklaringen är att för mycket järn kan sätta i gång skadliga oxidationsprocesser i kroppen som kan förstöra cellerna. Det bästa är att se till att få i sig massor av järn genom kosten så att man inte behöver ta kosttillskott. Järn från djurriket är lättare att uppta än järn från växtriket. Tänk även på vad du äter och dricker tillsammans med järn från gröna källor. Livsmedel och drycker med C-vitamin främjar upptagningen av järn.

Ät 12-18 mg järn dagligen

  • 1 portion cornflakes (Ca 200 g) = 9,4 mg järn
  • 1 glas apelsinjuice (ökar upptagningen)
  • 2 skivor grovt bröd (ca 80g) = 3,2 mg järn
  • Tonfisk i vatten (ca 100 g) = 1,7 mg järn
  • Nötkött (ca 100 g) = 2,1 mg järn
  • Spenatblad som sallad (ca 50 g) = 2,0 mg järn 1. Totalt = 18,4 mg

LÄS OCKSÅ: Är det en bra idé att äta multivitaminer?

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background