Håll igen på järntillskott

Många kvinnor har anlag för järnbrist. Trots det kan det finnas starka skäl att vara försiktig med kosttillskott av järn.

Slutsatsen i en ny stor studie med 34 492 kvinnor, som bland annat har utförts av norska forskare, är att du faktiskt kan få för mycket järn också. Undersökningen visar att ett överdrivet intag av lättupptagligt hemjärn kan öka risken för hjärt-kärlsjukdomar. Hemjärn är den sortens järn som används i kosttillskott.

Förklaringen är att för mycket järn kan sätta i gång skadliga oxidationsprocesser i kroppen som kan förstöra cellerna. Det bästa är att se till att få i sig massor av järn genom kosten så att man inte behöver ta kosttillskott. Järn från djurriket är lättare att uppta än järn från växtriket. Tänk även på vad du äter och dricker tillsammans med järn från gröna källor. Livsmedel och drycker med C-vitamin främjar upptagningen av järn.

Ät 12-18 mg järn dagligen

  • 1 portion cornflakes (Ca 200 g) = 9,4 mg järn
  • 1 glas apelsinjuice (ökar upptagningen)
  • 2 skivor grovt bröd (ca 80g) = 3,2 mg järn
  • Tonfisk i vatten (ca 100 g) = 1,7 mg järn
  • Nötkött (ca 100 g) = 2,1 mg järn
  • Spenatblad som sallad (ca 50 g) = 2,0 mg järn 1. Totalt = 18,4 mg