En klassiker som skyddar ditt hjärta

Svart te är det mest kända teet och förmodligen också det som de flesta dricker. Det finns i olika blandningar och är känt för många positiva fördelar, till exempel skyddar det mot hjärt-kärlsjukdomar.

Svart te

Svart te

Svart te kommer precis som grönt och vitt te från tebusken Camellia sinensis. Svart te innehåller många nyttiga ämnen, men utmärker sig framför allt på grund av sitt höga innehåll av de sunda te-ämnena flavonoider. Flavonoiderna är en av de saker som ger svart te en lite bitter smak - och en stor hälsoeffekt som skyddar dig mot många sjukdomar.

Flavonoiderna i det svarta teet skyddar dig mot hjärt-kärlsjukdomar. Nyligen har försök på djur visat att flavonoider i svart te ökar det osunda LDL-kolesterolets motståndskraft mot att oxidera.

Man vet att oxiderat LDL-kolesterol ökar risken för åderförkalkning eftersom kroppen inte kan reglera effekten av det lika bra som LDL i normal form. De nyttiga ämnena i teet reducerar alltså mängden oxiderat LDL-kolesterol och förebygger åderförkalkning, vilket sänker risken för hjärt-kärlsjukdomar. I en klinisk studie drack 14 försökspersoner 750 ml svart te om dagen i fyra veckor. Efter de fyra veckorna hade LDL-kolesterolet blivit betydligt mer härdigt mot att oxidera.

Det finns en rad studier som visar att flavonoiderna i te främjar kroppens avgiftningsprocesser, stärker immunförsvaret, sänker blodplättarnas tendens att klumpa ihop sig, påverkar hormonsammansättningen, sänker blodtrycket, hämmar bakterier och bekämpar virus.

Svart te har visat sig kunna förebygga cancer. Undersökningar visar att det är flavonoiderna i teet som har gynnsam effekt. Nu senast har djurförsök visat att svart te kan vara är lika cancerförebyggande som grönt te anses vara. Kanske är svart te ännu mer effektivt på att förebygga den typ av hudcancer som är utlöst av för mycket solande.

  • Dragtid: 2-4 min
  • Vatten: 90 grader
  • Dagsdos: max 8 koppar

LÄS OCKSÅ: Vad är kamomillte bra för?

Mange varianter

Svart te är inte bara en sorts te. Det kan vara en rad olika sorters te. Här får du ett urval:

Darjeeling: Består av blad från tebusken. Känt för sin härliga doft och smak och kvaliteten anses vara en av de bästa.

Fruktte: Torkade frukter eller fruktaromer har tillsatts. Den tillsatta frukten avger sin egen smak.

Assam: Svart te från Indien som ofta används för att laga chai, när man till exempel tillsätter kanel eller nejlikor.

Earl grey: Olja från bergamottfrukt hartillsatts. De påminner om små apelsiner och smakar också lite apelsin.

Ceylon: Är ett svart te från Ceylon (som nu heter Sri Lanka). Blir lätt bittert och smakar därför gott med mjölk.

Keemun: Har som enda svarta te en aromatisk olja, myrcenal, som ger teet en lite rökig karaktär.