Det är skillnad på fett och fett
Här kan du läsa om typiska karakteristika hos de olika fettyperna.
När vi tittar på en svensk genomsnittskost är det stor skillnad på fettämnenas inverkan på vår hälsa. Men kom ihåg att till exempel oljor med goda egenskaper inte ska tas som tillskott till kosten. De ska ersätta de dåliga fettämnena. De är fortfarande fettbildande och kan leda till övervikt, som i sig själv är en riskfaktor för livshotande sjukdomar.
Kännetecken:
Fettämnen med högt innehåll av fleromättade fettsyror är flytande i kylskåpet.
Goda egenskaber:
I jämförelse med mättet fett sänker omega-6 den totala kolesterolhalten mest av alla och ger den mest gynnsamma relationen mellan det bra och det dåliga kolesterolet. Omega-3 sänker blodets innehåll av triglycerider (en annan sorts fett) och det kan öka det goda kolesterolet lite. Det stabiliserar dessutom hjärtrytmen och motverkar för tidig födsel. Fleromättat fett tycks inte vara lika fettbildande som annat fett.
Dåliga egenskaper:
De mest instabila fettsyrorna och reagerar lättast med syra (oxideras), så att de kan härskna och så kan de bilda cancerframkallande fria radikaler vid hård uppvärmning. För många av fettämnena gäller de här dåliga egenskaperna förmodligen inte i praktiken, eftersom de vanligtvis är goda källor till just antioxidanter, som motverkar oxidationen. Speciellt E-vitamin är ett bra skydd.
Anmärkningar:
De fleromättade fettsyrornas två huvudfamiljer, omega-6 och omega-3, är de enda fettsyror vi behöver äta. De övriga kan kroppen själv framställa. De kallas även de essentiella fettsyrorna och de används bland annat till uppbyggnad av celler, till utveckling av hjärna och nervsystem och till att bilda några mycket viktiga signalämnen, som reglerar en mängd processer i kroppen.
Goda källor:
Omega-3: Fisk, speciellt de feta som makrill, sill och lax (eller fiskoljetillskott), rapsolja och sojaolja (och margarin som innehåller detta), valnötter (och valnötsolja), spannmålsprodukter (t ex havregryn), grönsaker, linfrö, sojabönor, ägg.
Omega-6: Till exempel i oljor av solros, majs, tistel, druvkärnor och soja (och i margarin som innehåller något av det). Spannmålsprodukter (bröd) och kött.
LÄS OCKSÅ: 11 enkla och goda keto-vänliga recept
Kännetecken:
Fettämnen med hög halt av enkelomättade fettsyror är trögflytande i kylskåpet.
Goda egenskaper:
Jämfört med mättat fett sänker enkelomättat fett den totala kolesterolhalten, vilket förbättrar relationen mellan det goda och det dåliga kolesterolet.
Dåliga egenskaper:
Det är inte lika stabilt som mättat fett och oxideras därför lättare, om än långsammare än fleromättat fett.
Goda källor:
Olivolja och rapsolja (och margarin som innehåller detta), avokado, oliver, de flesta nötter, jordnötsmör.
Kännetecken:
Fettämnen med hög halt av mättade fettsyror är hårt i kylskåpet.
Goda egenskaper:
Det mest stabila fettämnet med liten risk att oxideras och ändra karaktär.
Dåliga egenskaper:
Höjer det dåliga kolesterolet. För mycket kan också ge försämrad insulinkänslighet, som kan leda till typ 2-diabetes. Både det höga kolesterolet och diabetes är riskfaktorer för hjärtsjukdomar.
Goda källor:
Feta mjölkprodukter som till exempel smör, ost, crème fraiche, grädde och mjölk. I hårt margarin, kokosfett, gräddglass, fett kött och köttpålägg.