Den intelligenta menyn

Du behöver näringsämnen till hjärnan. Se här vad de gör för nytta och var du får dem ifrån.

Protein:

Mager proteinhaltig kost förhindrar att man blir trött av rena kolhydrater från till exempel socker, läskedrycker eller potatis. Rena kolhydrater får serotoninhalten i hjärnan att stiga, vilket gör oss avslappnade. Proteinerna hindrar serotoninhalten att stiga.

Bra källor:

Mager fisk (t ex torsk och sej), kyckling, kalkon, minimjölk, magert nöt- och griskött, keso och lättyoghurt.

Järn:

Påverkar hjärnaktiviteten - människor som får tillräckligt mycket järn har således en högre hjärnaktivitet.

Bra källor:

Lever, kött, skaldjur och spenat.

Karoten:

Påverkar hjärnaktiviteten. Man blir bland annat bättre på problemlösning om man får tillräckligt med karoten.

Bra källor:

Morötter, broccoli och spenat.

Riboflavin:

Riboflavin (vitamin B2) stärker minnet.

Bra källor:

Mjölkprodukter, inälvsmat (speciellt lever), mandel, baljväxter (t ex bönor och ärtor) samt kött.

Thiamin:

Thiamin (vitamin Bl) påverkar hjärnaktiviteten. De som får tillräckliga mängder thiamin har således en högre hjärnaktivitet. Ett bristsymtom är dålig koordinationsförmåga.

Bra källor:

Magert griskött, baljväxter (t ex bönor och ärtor), spannmålsprodukter (t ex gryn och bröd) och nötter.

Bor

Spårämnet bor påverkar hjärnans elektriska aktivitet så att bland annat koncentrationsförmågan stärks.

Bra källor:

Frukt, nötter, broccoli och baljväxter (t ex bönor och ärtor).

Vegetabilisk olja:

Är normalt rik på omättade fettsyror som gör cellmembranen i hjärnan mjuka, så att hjärnans nervimpulser lättare kan tränga igenom.

Bra källor:
Alla vegetabiliska oljor, t ex olivolja och rapsolja.

Fiskolja:

Är viktigt för en optimal utveckling av hjärnan. Fiskolja är dessutom omättat fett, som till skillnad från mättat fett från kött och mjölkprodukter gör cellmembranen i hjärnan mjuka, så att hjärnans nervimpulser lättare kan tränga igenom.

Bra källor:
Fet fisk som t ex makrill, lax och tonfisk.

Zink

Zink stärker minnes- och koncentrationsförmågan.

Bra källor:

Fisk, skaldjur, spannmålsprodukter (t ex gryn och bröd) och baljväxter (t ex bönor och ärtor).

LÄS OCKSÅ: Vad gör zink i min kropp?