Ät råa grönsaker

Personer som äter sallad med råa grönsaker varje dag har ett mycket högt (och sunt) innehåll i blodet av vitaminerna A, B6 och E samt folsyra och flera olika karotenoider (antioxidanter), enligt en studie.

15 april 2010 av I FORM

Broccoli motsvarande storleken av en halv avokado är faktiskt tillräckligt för att ge dig nära nog den dagliga rekommenderade dosen av nämnda ämnen. Och det bästa är att om du äter ännu fler råa grönsaker ökar innehållet av sunda ämnen i blodet.

I genomsnitt hade grönsaksätarna i studien 15 procent mer av de nyttiga ämnena i blodet jämfört med dem som inte äter grönsaker.

  • Gröna salladsblad, ju mörkare, desto fler vitaminer. Till exempel har romansallad fem gånger så mycket C-vitamin som isbergssallad.

  • Fytoöstrogener i champinjoner och baljväxter reducerar de naturliga östrogenerna som kan utlösa bland annat bröstcancer.

  • Röda grönsaker är fyllda med lykopen som förebygger cancer.

  • Gröna grönsaker innehåller bland annat klorofyll som anses vara cancerförebyggande, samt lutein, järn och K-vitamin.

  • Svarta och lila grönsaker som till exempel aubergine innehåller ämnen som bevarar hjärnkraften.

  • Kolhydrater från till exempel hel majs och vildris ger energi och innehåller ett brett spektrum av sunda ämnen.

  • Orange och gula grönsaker är fyllda med C-vitamin och betakaroten.

  • Nötter och mandlar hjälper kroppen att uppta näringsämne från kosten.

Nå ditt mål 2020

Kanske är du intresserad av ...

I FORM tipsar