3 tips till att äta renare

Tiden är ute för pulvermixer, färdigrätter och pålägg med kemiska tillsatser. Vi vill tillbaka till ren och hälsosam mat. Här får du tre tips som hjälper dig att äta renare.

Vinsterna med att äta renare kan göras lång: Du får i dig mindre salt och socker och därmed sänker du risken för fetma, hjärt-kärlsjukdomar och diabetes. Då processade matvaror som pålägg, korv och färdigrätter ofta även innehåller onyttiga och cancerframkallande tilllsatsämnen, undviker du också den risken.

Vi ger dig tre tumregler när du vill leva mer naturligt:

1. Köp mat som du i princip kan plocka eller fånga själv

Du undviker en massa tillsatt salt, socker och stärkelse, när du tar bort köpekakor och vårrullar från inköpslistan och ersätter det med kött och grönt – och det blir med största sannolikhet lättare att hålla formen. När färdigmaten försvinner från menyn, slipper även kroppen få i sig mängder med tillsatsämnen.

2. Handla ekologiskt

Fettsyresammansättningen är ofta mer naturlig i ekologiska produkter. Till exempel får ekologisk choklad endast innehålla kakaosmör, medan konventionell choklad får tillsättas palmolja. Varken konstgödsel eller bekämpningsmedel får användas vid framställning av ekologiska spannmål, frukt och grönt.

Reglerna för användning av antibiotika i ekologiska djurbestånd är mycket strängare. Konventionella grisar behandlas med 15 gånger så mycket antibiotika som ekologiska grisar.

Du får i dig färre E-nummer. Det finns över 300 olika, godkända tillsatsämnen, men i ekologisk produktion är det bara tillåtet att använda 40 av dem.

3. Skippa sparris från Peru och tomater från Spanien

Svenskt frukt och grönt innehåller färre pesticidrester än importerat frukt och grönt. Vitaminerna bevaras bättre och råvarorna ytbehandlas inte, eftersom lokalt frukt och grönt inte ska transporteras så långt. När du väljer svenskt frukt och grönt får du i dig ett bredare spektrum av vitaminer, mineraler och kostfibrer, eftersom utbudet varierar med säsongen.

En huvudregel att komma ihåg:

När du äter varierat får du i dig mindre mängder av olika tillsatsämnen – de flesta tillsatsämnen är främst skadliga i stora mängder.

Salt – vad är det och vad gör det med kroppen?