3) Dinkel
Dinkelmjöl marknadsförs som något supernyttigt, men så behöver det inte alls vara...
Dinkel är bara ett veteslag bland alla andra, och faktiskt bara marginellt nyttigare än vanligt vete. Det som är avgörande är om det är fullkorn eller ej.
LÄS OCKSA: Mjölguide: Baka med rätt mjöl
Satsa på grova sorter
Gå främst efter grova mjölsorter, alltså mjöl som malts av hela kornet, så är du på den säkra sidan. Detta mjöl innehåller nämligen alla delar av kornet - skal, kärna och så vidare.
Skalet är fullt av kostfibrer, proteiner och vitaminer, och grodden innehåller viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler - även om den bara utgör en liten procentdel av kärnan.
Frövitan innehåller stort sett bara stärkelse och protein.
Jämförelsevis består vanligt vetemjöl i stort sett uteslutande av frövita. Frövitan utgör cirka 75 % av hela kärnan.