3) Dinkel

Dinkelmjöl marknadsförs som något supernyttigt, men så behöver det inte alls vara...

Dinkel är bara ett veteslag bland alla andra, och faktiskt bara marginellt nyttigare än vanligt vete. Det som är avgörande är om det är fullkorn eller ej.

LÄS OCKSA: Mjölguide: Baka med rätt mjöl

Satsa på grova sorter

Gå främst efter grova mjölsorter, alltså mjöl som malts av hela kornet, så är du på den säkra sidan. Detta mjöl innehåller nämligen alla delar av kornet - skal, kärna och så vidare.

Skalet är fullt av kostfibrer, proteiner och vitaminer, och grodden innehåller viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler - även om den bara utgör en liten procentdel av kärnan.

Frövitan innehåller stort sett bara stärkelse och protein.

Jämförelsevis består vanligt vetemjöl i stort sett uteslutande av frövita. Frövitan utgör cirka 75 % av hela kärnan.

Bli hälsosam och stark med I FORM!

I FORMs viktigaste uppgift är att göra hälsa enkelt. I vårt digitala universum får du kunskap och verktyg som gör det lätt att leva sunt. Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.

På vår sajt och i vår app får du bl a:

  • Över 100 videoträningar på 5 till 40 min.
  • Nybörjarvänliga löpprogram med ljudguide
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny

Vill du veta mer om I FORM digital? Kolla här!


Newsletter background