3) Dinkel

Dinkelmjöl marknadsförs som något supernyttigt, men så behöver det inte alls vara...

Dinkel är bara ett veteslag bland alla andra, och faktiskt bara marginellt nyttigare än vanligt vete. Det som är avgörande är om det är fullkorn eller ej.

Satsa på grova sorter

Gå främst efter grova mjölsorter, alltså mjöl som malts av hela kornet, så är du på den säkra sidan. Detta mjöl innehåller nämligen alla delar av kornet - skal, kärna och så vidare.

Skalet är fullt av kostfibrer, proteiner och vitaminer, och grodden innehåller viktiga fettsyror, vitaminer och mineraler - även om den bara utgör en liten procentdel av kärnan.

Frövitan innehåller stort sett bara stärkelse och protein.

Jämförelsevis består vanligt vetemjöl i stort sett uteslutande av frövita. Frövitan utgör cirka 75 % av hela kärnan.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background