2) Sojamjölk

Har du också gått över till sojamjölk efter alla diskussioner om konventionell komjölk? Var försiktig, det finns bättre alternativ där du inte riskerar att få oönskade biverkningar på din kropp.

...Njaaaaaeeee, låt hellre bli, menar I FORMs expert Ida Regitze Krag.

Konventionell komjölk har varit mycket omdiskuterat under senare år och bara av den anledningen har många gått över till sojamjölk, något jag personligen skulle vara lite försiktig med.

Soja har nämligen ett högt innehåll av östrogenliknande växtämnen. Dessa växtämnen fugerar på samma sätt som det kvinliga könshormonet östrogen och kan därför påverka hormonbalansen negativt hos både män och kvinnor.

Begränsa intaget

Danska motsvarigheten till Cancerfonden, Kræftens Bekæmpelse, avråder kvinnor som har, eller har haft, bröstcancer att ta kosttillskott som innehåller isoflavoner, samt ifrån att dricka stora mängder sojamjölk.

Sojamjölk finns även, dock i mycket små mängder, i många färdigrätter, i kost- och proteintillskott och som ingrediens i många andra produkter.

Om du är känslig för östrogen är det en bra idé att hålla sig borta från alltför mycket sojamjölk.

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background