Varför reagerar vi så olika på vacciner?

Blev du sänkt att coronavaccinet, medan din kompis inte fick några biverkningar alls – eller tvärtom? Få överläkarens svar på vad det kan bero på.

Kvinna vaccineras

AJ! Du blir öm där du blev stucken eftersom vaccinet medför ett inflammationstillstånd i vävnaden.

© iStock

En öm överarm, flera dagar i sängen eller inga biverkningar över huvud taget. Vi kan reagera helt olika på samma slags vaccin – orsaken finns i immunförsvaret.

När du får en injektion med vaccin mot t ex covid-19, aktiveras ditt immunsystem. Det bildar antikroppar mot det främmande virus som det tror att det måste bekämpa. Det är den immunrespons du känner av när du t ex får huvudvärk eller feber. Du får inte sjukdomssymptom för att du får en mild version av covid-19, utan för att ditt
immunförsvar arbetar på högtryck – och det är en bra sak.

Några av oss får kraftiga biverkningar, medan andra inte får några alls och det beror bl a på att vi är genetiskt olika. Dessutom reagerar yngre människor ofta kraftigare på vaccin än äldre, eftersom immunförsvaret helt naturligt försvagas med åldern.

Det är alltså ett tecken på att ditt immunförsvar fungerar om du känner av biverkningar, men man kan inte säga att det är ett dåligt tecken om du inte känner något.

Källa: Carsten Schade Larsen, överläkare på infektionsmedicinska avdelingen vid Århus Universitetssjukhus

Nu har det blivit lättare att leva sunt!

I FORMs viktigaste uppdrag är att göra hälsa lättillgängligt. Därför har vi skapat ett nytt träningsuniversum, där du får kunskapen och verktygen som motiverar dig att leva sunt, året runt.
Som prenumerant får du tillgång till både sajten och appen.
Läs mer om nya I FORM

  • Videoträningar mellan 10 och 30 min.
  • Tillgång till fler än 1000 nyttiga recept
  • Mejl med ny, nyttig meny nyttig meny
  • Spara ditt favoritinnehåll – och hitta det lätt igen

Just nu: Testa 30 dagar utan kostnad


Newsletter background